Geef jezelf een boost zelfvertrouwen cadeau

Geef jezelf een boost zelfvertrouwen cadeau

Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor geluk. Na het lezen van deze tips loop je met opgeheven hoofd en schouders naar achter de deur uit.

Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk? Omdat het een verschil kan maken tussen wel of niet nieuwe ervaringen durven op te doen. Het maakt het verschil of je je dag laat bepalen door angst en onzekerheid of door energie en ondernemingslust. Het kan bepalen of je wel of niet een gesteld doel gaat halen. Met zelfvertrouwen geloof je immers dat het je gaat lukken. Kan jij een extra boost zelfvertrouwen gebruiken? Lees dan deze tips:

Tip 1: Vergelijk je alleen met jezelf
Elk mens is zo totaal uniek dat jezelf vergelijken met andere mensen vaak alleen maar frustratie, verdriet en onzekerheid oplevert. Vergelijk daarom jezelf alleen maar met jezelf. Kijk wat voor vooruitgang jij boekt en put daar zelfvertrouwen uit.

Tip 2. Erken je onzekerheden en angsten
Ieder persoon is weleens onzeker of bang om fouten te maken, zelfs de meest zelfverzekerde persoon. Je kunt bang zijn om te falen, of denken dat je niet goed genoeg bent. Er zijn duizenden onzekerheden op te noemen. Probeer jouw angsten en onzekerheden te ontdekken en ze te erkennen. Accepteer dat je angst voelt, maar laat je er niet door belemmeren.
Als je meer zelfvertrouwen wilt ontwikkelen zul je je soms moeten begeven in het 'onbekende'. De doelen die je stelt, zullen bijvoorbeeld een beetje buiten je 'comfort zone' liggen. Dat is goed, push jezelf door je angsten heen. Telkens als je een angst overwint voel je je trots op jezelf en groeit je zelfvertrouwen direct.

Tip 3: Omgeef jezelf met positieve dingen
Lees biografieën van personen die jij respecteert en positieve dingen doen. Decoreer je huis met jouw favoriete kleuren. Draag kleren die jij echt leuk vindt, ongeacht wat anderen daar van vinden. Schaf een mooie prent aan en lijst hem in. Oftewel, probeer jezelf te omringen met zaken waar jij een fijn gevoel van krijgt.

Tip 4: Werk aan je houding
Als jij iemand met hangende schouders ziet die geen oogcontact maakt, nodigt dit niet uit tot een enthousiast praatje. Let daarom goed op hoe jij er zelf bij loopt. Loop rechtop, je hoofd omhoog en maak oogcontact. Zorg voor een open houding.
Ook al voel je je die dag niet zelfverzekerd, door met een goede houding en vaste tred te lopen komt het zelfvertrouwen vanzelf.

Tip 5: Wees dankbaar
Je verkleint je zelfvertrouwen door je te richten op wat je niet kunt of hebt. Hierdoor voel je je kwetsbaar en minder zelfverzekerd. Wees daarom dankbaar voor wat je wel hebt. Tel elke dag bij het wakker worden je zegeningen: je familie, vriendschappen, successen, vaardigheden en andere dingen waar je blij mee bent. Dit lijkt omslachtig, maar het kost niet meer dan 2 minuten per dag. Dit is niet veel als je bedenkt dat je de dag een stuk positiever, gemotiveerder en zelfverzekerder begint. Ook leer je jaloezie in te perken.

Tip 6: Haal anderen niet naar beneden
Onzekere mensen zijn geneigd andere mensen naar beneden te halen, zodat ze zich beter over henzelf voelen. Laat je hier niet mee in of met andere roddelaars, maar zoek naar het beste in anderen. Geef mensen complimenten of een helpende hand. Hierdoor zullen anderen jou meer waarderen en ook complimenteren. Dat werkt een stuk beter voor je zelfvertrouwen dan negatief roddelen.

Tip 7: Erken waar je goed in bent
Iedereen is ergens goed in. Erken waar jouw talenten liggen en doe dingen waar je dit talent bij benut.  

Trefwoorden van dit artikel: psyche
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Na uitval door werkstress en ziekte van mijn vrouw heb ik een psych. bezocht. Na een aantal sessies kwam naar voren dat ik een perfectionist ben maar dan in de negatieve zin maw dat ik het mezelf moeilijk maak (en daarmee ook anderen) Heb het artikel over valkuilen gelezen en herken daar veel in. Dat is een begin van acceptatie van mijn probleem. Met de tips ga ik proberen mijn houding/opstelling te verbeteren. et zal niet meevallen, ik ben 58 en MAN maar je bent nooit te oud om te veranderen of in ieder geval te verbeteren. Dus je verhaal over perfectionisten kwam bij mij binnen en ik heb er vast iets aan.

huub, 27 maart 2011

Hoi Leontien. Leuke positieve verhalen Mijn doel is om weer10.oookm te wielrennen. 4 keer11.ooo km gehaald,in een jaar. Nu ik oma ben geworden,en het tweede kleinkind op komst is,pas ik twee dagen op. Dus fiets iets minder. Mijn doel is om toch nog 1o.oookm vol te maken dit jaar. Mijn leeftijd is 58 jaar en weeg altijd het zelfde 60 kilo. Groetjes Riny.

Riny, 27 augustus 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?