Minder tv kijken maakt kinderen gelukkiger

Minder tv kijken maakt kinderen gelukkiger

Kinderen die meer dan twee uur per dag voor een beeldscherm of tv doorbrengen, lopen een groter risico op het ontwikkelen van psychologische problemen dan andere jongeren. Dit blijkt uit een nieuwe Engelse studie.

De wetenschappers ontdekten ook dat de excessieve uren voor een beeldscherm niet worden gecompenseerd door lichamelijke beweging.

De studie van de Universiteit van Bristol werd gehouden onder meer dan 1.000 kinderen tussen de 10 en 11 jaar. De onderzoekers maten de tijd die kinderen doorbrachten voor een beeldscherm en beoordeelden het psychologische welzijn door middel van een vragenlijst. Bovendien werd de fysieke activiteit (actief en gematigd) van de kinderen gedurende zeven dagen waargenomen.

Opvallend
Het onderzoek toont aan dat kinderen die meer dan twee uur per dag voor een beeldscherm doorbrengen, een verhoogd risico lopen op psychische problemen. Dit risico neemt toe wanneer kinderen ook nog te weinig bewegen. Actieve tv-kijkende jongeren presteerden beter op psychologische gebieden zoals emotionele problemen en omgang met leeftijdsgenoten, maar scoorden opvallend genoeg slechter op gedraggerelateerde gebieden zoals hyperactiviteit.

Niet compenseren
Daarom raadt onderzoekster Angie Page aan om de tijd die kinderen voor beeldschermen doorbrengen te beperken tot maximaal twee uur per dag. "Mensen denken dat ze hun tijd voor de buis kunnen compenseren met lichamelijke beweging, maar zo werkt het niet. Kinderen krijgen te maken met psychologische problemen doordat ze lang voor een beeldscherm hangen, onafhankelijk van de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze krijgen. Hiermee willen we niet suggereren dat kinderen niet hoeven te sporten. Kinderen moeten omwille van hun gezondheid aangemoedigd worden actief te zijn."

Trefwoorden van dit artikel: kind, psyche, tv, beweging
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?