Multitasken werkt niet

Multitasken werkt niet

Meerdere dingen tegelijk doen is veel minder effectief dan ze snel na elkaar te doen. Sterker nog: onze hersenen kunnen helemaal niet meerdere dingen ├ęcht tegelijk doen. Multitasken is dus onmogelijk en eigenlijk een kwestie van supersnel switchen.

Het is een hype: hoe meer dingen je tegelijk kunt doen, hoe stoerder het is. Zelfs bedrijven vragen ernaar in sollicitatiegesprekken. Maar uit onderzoek blijkt, dat onze hersenen helemaal niet kunnen multitasken. Doordat we dat (nog) niet helemaal door hebben, komt het Information Overload-verschijnsel steeds vaker voor. Het teveel aan prikkels tegelijk leidt dan tot psychische of lichamelijke problemen.

Een vol hoofd
Bijna iedereen kent het gevoel dat ‘je hoofd even vol zit’. Op zich is dat heel normaal en niet erg. Tot het moment dat dit voortdurend zo is, zodat het niet meer lukt om je gedachten stil te zetten en je dus nooit meer echt ontspant. Vanaf dan kun je last krijgen van psychische of lichamelijke klachten. Onze hersenen kunnen de duizenden prikkels die ze op één dag op hun bord krijgen namelijk steeds minder goed aan. Daarom werkt het vaak beter om verschillende, aandachteisende taken snel na elkaar te doen.

Lezen en slikken
Op zich kunnen wij best meerdere dingen tegelijk doen, zoals een boterham eten terwijl we zitten te lezen. Het eten en slikken is zo ingebakken in het brein dat je daar niet over na hoeft te denken en het automatisch gaat. Je kunt je blijven concentreren op het lezen. Maar zodra je je op twee dingen tegelijk moet concentreren, gaat het fout.

Autorijdend bellen gevaarlijk

Zo is het als je bellend autorijdt onmogelijk dat je je tegelijk goed op het verkeer én je telefoongesprek concentreert. Of je rijdt op de automatische piloot en je aandacht richt zich vooral op het gesprek, of je rijdt geconcentreerd en je gesprekspartner denkt een luisterend oor te hebben. Wel zo veilig dus om tijdens intensieve gesprekken je auto even langs de kant te zetten.

Multtasken met mulitmedia

Veel mensen denken dat ze uitstekend kunnen multitasken en bewijzen dit door voortdurend hun Facebook-, Twitter- en LinkedIn status te updaten. Daarnaast houden ze meerdere e-mail accounts en talloze (nieuws)websites bij, terwijl ze tegelijkertijd TV kijken en naar de radio luisteren. Uit onderzoek blijkt dat dit soort mensen zich veel gemakkelijker laten afleiden van de taak die ze moeten uitvoeren en minder goed de bijzaken van de hoofdzaken kunnen scheiden.

Minder effectief
Op hoe meer dingen tegelijk je je aandacht probeert te vestigen, hoe minder effectief je bezig bent. Doordat je voortdurend je concentratie verlegt, kost iedere taak meer tijd waardoor er vaak een achterstand ontstaat. Dat leidt weer tot negatieve reacties uit je omgeving, wat op zijn beurt weer stress veroorzaakt. Liever één ding tegelijk dus!

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: multitasken, stress, tijd, psyche, tijdindeling, agenda
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?