Oma's kruidentuin

Oma's kruidentuin

Heb je hoofdpijn, buikpijn of ben je snotverkouden, dan ben je al snel geneigd een pijnstiller te nemen. Terwijl er ook veel middeltjes uit grootmoeders tijd zijn die goed helpen tegen kleine lichamelijke klachten. Ze zijn allemaal natuurlijk, dus je krijgt geen chemische troep in je lijf. Misschien wel zo’n fijn gevoel. Hier zes van grootmoeders middeltjes op een rijtje.

Ogentroost tegen oogontsteking
Het kruid ogentroost helpt – hoe kan het ook anders met zo’n naam – tegen allerlei kwaaltjes aan je ogen. Het brengt verlichting bij ontstekingen en helpt tegen gerstekorrels.

Doe een theelepel ogentroost in een mok, giet daar heet water overheen en laat het tien minuten trekken. Pak vervolgens een dunne zeef en giet het vocht er doorheen. Als het afgekoeld is, kun je een schone doek nat erin drenken. Leg de vochtige doek tien minuten op je gesloten ogen.

Belangrijk: zorg ervoor dat alles wat je gebruikt bij deze behandeling brandschoon is en filter het water met ogentroost echt goed. Anders loop je kans dat er viezigheid in je ogen komt.

Kamille tegen een verstopte neus
De oude Grieken wisten het al: met kamille kun je veel kwalen bestrijden. Een stoombad van kamillebloesems helpt tegen huiduitslag. Kamillethee is goed voor een geïrriteerde maag. En met de etherische olie van kamille kun je verkrampte spieren soepel maken.

Kamille helpt vooral goed tegen verkoudheid. Heb je een verstopte neus, moet je hoesten of ben je hees, neem dan een eetlepel kamillebloesems en doe ze in een grote kom. Giet er een halve liter gekookt water overheen. Neem een theedoek of een handdoek, sla die over je hoofd en ga een paar centimeter boven het hete water hangen en adem de kamilledamp tien minuten lang in.

Melisse tegen stress
Lekker languit in bad liggen is voor veel mensen de ultieme manier om te ontstressen. Hang je een linnen zakje met 60 gram citroenmelisse in het warme water, dan is de ontspanning nog groter.

Ook melissethee is goed voor de mens, hebben onderzoekers van de Britse Northumbria University ontdekt: melisse activeert de neurotransmitter acetylcholine en die zorgt ervoor dat je beter kunt denken en je herinneringsvermogen groter wordt.

Je kunt het beste over de dag verdeeld meerdere kopjes melissethee drinken. Doe twee theelepels melissebladeren in een theekop, giet er gekookt water overheen, dek het af en laat het tien minuten trekken. Filter de bladeren eruit en drinken maar.

Kattenkruid tegen slaapproblemen
Kattenkruid
, of valeriaan, is een van de bekendste middeltjes uit grootmoeders tijd tegen slaapproblemen. In de apotheek kun je valeriaanpreparaten krijgen, maar je kunt ook zelf valeriaanthee maken.

Doe twee theelepels geplette valeriaanwortel in een kop gekookt water, dek het af en laat het vijf minuten trekken. Je kunt het beste een paar kopjes drinken, met grote slokken. Kattenkruid smaakt niet lekker, maar het helpt wel!

Gember tegen misselijkheid
Gember kalmeert een overgevoelig spijsverteringskanaal. Het werkt net zo goed als veel chemische medicijnen, maar heeft geen invloed op het centrale zenuwstelsel, zoals bij die medicijnen wel het geval is. Gember verzacht maagpijn en misselijkheid. Het gaat braakneigingen en diarree tegen.

Je kunt gewoon op een stuk gember kauwen, maar je kunt er ook thee van maken: snij twee centimeter geschilde gember klein. Doe het samen met de schil van een biologische citroen (en eventueel met een theelepel anijskorrels) in een liter water. Laat het tien minuten koken. Giet het af en drink de gemberthee met een schepje honing.

Let op: gebruik geen gember bij zwangerschapsmisselijkheid. Er is te weinig bekend over de werking van gember in combinatie met een zwangerschap.

Salie tegen zweten
Salie heeft schitterende blauwe bloemetjes, maar alleen in de naar kamfer ruikende blaadjes zit de werkzame stof. Salie helpt tegen keelpijn, tegen opgezette amandelen en tegen tandvleesontsteking. Ook tegen hoesten helpt saliethee.

Tegen overmatig zweten helpt het ook: doe twee theelepels salieblaadjes in een kop, giet er kokend water overheen en laat het tien minuten trekken. Laat de vloeistof koud worden en drink er twee kopjes per dag van.

Drink niet meer dan twee kopjes per dag, want in te hoge dosering heeft salie bijwerkingen: je kunt er hartkloppingen, diarree en buikkrampen van krijgen.

Bron: Brigitte

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, verkoudheid, stress, slaapproblemen, kruiden
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wat voor kruiden heeft U voor de overgang. Ik heb dit al jaren heftig en niks helpt. mvg T.Dremmen

Dremmen, 20 juli 2018
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?