Onstress op je werk

Onstress op je werk

Is jouw baan soms ook zo druk? Kom je gestresst thuis en zie je er 's ochtends tegenop om naar je werk te gaan? Dan kan het helpen om af en toe even te ontspannen op je werk. Hoe je dat precies doet? Lees deze tien tips eens.

1. Haal even diep adem
De eenvoudigste tip om stress te verminderen is door gewoon even diep adem te halen. Haal diep adem en blaas de lucht langzaam uit. Doe dit desnoods een paar keer achter elkaar. Je zult er versteld van staan hoe goed je jezelf kunt voelen na zo'n momentje.

2. Loop een stukje
Door gewoon eventjes op te staan uit je stoel daalt je stressniveau. En je raakt ook minder vermoeid: omdat je even opstaat uit de houding waar je hoogstwaarschijnlijk al de hele dag zit, gaat je bloed stromen en krijg je een oppepper. Een klein rondje lopen of even wat drinken halen werkt nog beter.

3. Grapje
Even lekker lachen is enorm goed tegen de stress. Door lachen maak je endorfine aan, het zogenaamde gelukshormoon. Maak tijdens een vervelende situatie een grapje om er zo een positieve draai aan te geven. Dat zorgt voor een lach en verluchtigt meteen de situatie. Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat iemand jou iets grappigs vertelt als je even in de stress zit.

4. Kijk een grappig filmpje
Is er even geen grapjas in de buurt om je aan het lachen te maken? Geen nood. Je kunt je gedachten ook verzetten door op internet een leuk filmpje te kijken. Die paar minuten ontspanning zullen je goed doen.

5. Help iemand
Er is altijd wel iemand die jouw hulp kan gebruiken. Raap de pen op van degene die hem laat vallen, zet een kopje thee voor je collega of probeer mee te denken bij een vraagstuk. Door even niet achter je bureau te zitten en een 'goede daad' te verrichten, kun je daarna weer met een frisse kijk aan je werk beginnen. Bovendien zorgt een bedankje voor een positief gevoel.

6. Eet iets lekkers
Trakteer jezelf als je in de stress zit. Neem een momentje om het eten rustig op te peuzelen en geniet ervan, wees je bewust van wat je proeft. Daarmee verzet je je gedachten. Je hele bureaula vol snoep proppen is misschien geen goed idee, maar er mag natuurlijk best wat lekkers liggen voor moeilijke momenten.

7. Stretchen
Net als diep ademhalen is stretchen ook een goede en snelle manier om even te ontspannen. Hef je armen boven je hoofd, haal diep adem en stretch je lichaam. Je spieren ontspannen daardoor en je bloed vult zich met vers zuurstof. Grote kans dat je hierdoor een energieboost hebt gekregen, zodat je je weer met je volledige aandacht op het werk kunt richten.

8. Doe rustig aan
Bij stress heb je de neiging om teveel tegelijk te willen doen. Het moet immers af? Toch is het beter om rustig aan te doen. Dan hou je het overzicht. Het is ook echt niet erg om af en toe hulp te vragen of aan te geven dat je een bepaalde klus er niet bij kunt hebben. Je levert immers beter werk als je lekker in je vel zit. Voel je dus niet schuldig! Alles beter dan stress.

9. Doe je schoenen uit
Misschien niet meteen voor de hand liggend, maar wel erg fijn: je schoenen uittrekken. Door je knellende pumps even uit te doen onder je bureau kunnen je voeten vrij bewegen. Je kunt ze ook kort masseren, dat stimuleert de bloedsomloop en daar kikker je van op.

10. Ruim je bureau op
Een chaotisch bureau kan stress in de hand werken: je weet niet meer waar alles ligt en blijft maar rommelen tussen je papieren... Ruim eens in de zoveel tijd je bureau op en maak desnoods elke dag een to do lijstje. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat je moet doen en door af te vinken zie je ook dat er gestaag een einde komt aan je werk, en dus je stress.

Bron: vrouwblog.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, stress, ontspannen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?