Geen multitaskers

Geen multitaskers

We kunnen erover opscheppen wat we willen, maar wij vrouwen zijn echt geen multitaskers. Net zo min als mannen. Meerdere dingen tegelijk doen kunnen we wel, maar het is veel minder effectief dan ze snel na elkaar doen.

Elke vrouw zegt het wel eens smalend tegen de man waarmee te samenwerkt of -woont: “Laat maar, jij kunt geen twee dingen tegelijk doen. Dat kunnen alleen vrouwen.” Maar dat blijkt niet waar. Onze hersenen kunnen geen meerdere dingen écht tegelijk doen. Als we het toch proberen, dan switchen we supersnel. Voor mannen geldt hetzelfde.

Het is niet alleen een man/vrouwdingetje, dat multitasken. Ook bedrijven vragen er tegenwoordig naar in sollicitatiegesprekken: overal worden het liefst mensen ingezet die zoveel mogelijk dingen tegelijk kunnen. Maar uit onderzoek blijkt dat dat onmogelijk is. Onze hersenen kunnen de duizenden prikkels per dag zelfs steeds minder goed aan.

Jij kent dat gevoel vast ook wel, dat je hoofd vol zit. Dat is op zich helemaal niet erg. Maar als dat gevoel voortdurend aanhoudt en het je niet meer lukt je gedachtenstroom te stoppen, zodat je niet meer echt kunt ontspannen, dan ontstaat er wel een probleem. Je kunt last krijgen van Information Overload. Dat is het teveel aan prikkels dat leidt tot psychische of lichamelijke problemen.

Daarom werkt het vaak het beste om verschillende, aandachteisende taken snel na elkaar te doen in plaats van te proberen alles tegelijk te bolwerken. We kunnen natuurlijk best sommige dingen tegelijk doen, zoals iets eten terwijl te zitten te lezen. Het eten en slikken is zo ingebakken dat we daar niet over hoeven na te denken. Het gaat automatisch, je kunt je blijven concentreren op het lezen. Maar zodra je je op twee dingen tegelijk moet concentreren, gaat het mis.

Een goed voorbeeld is bellen in de auto. Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat ze dat prima tegelijk kunnen doen. Maar dat is echt niet zo: het is onmogelijk om goed op het verkeer te letten én je op je telefoongesprek te concentreren. Of je rijdt op de automatische piloot en je richt je aandacht vooral op het gesprek, of je rijdt geconcentreerd en bent met je hoofd dus niet helemaal bij het telefoongesprek. Zeker bij intensieve gesprekken is het dus wel zo veilig de auto even langs de kant van de weg te zetten.

Er zijn ook veel mensen die beweren dat ze online enorm goed kunnen multitasken: ze zijn voortdurend aan het emailen, Facebooken, twitteren en hun account op LinkedIn aan het updaten. Ze houden talloze websites bij en kijken tegelijkertijd tv of luisteren naar de radio. Maar uit onderzoek blijkt dat dit soort mensen zich veel gemakkelijker laten afleiden van de taak die ze moeten uitvoeren en minder goed de bijzaken van de hoofdzaken kunnen scheiden.

Kortom: op hoe meer dingen tegelijk je je aandacht probeert te vestigen, hoe minder effectief je bezig bent. Doordat je continu je concentratie verlegt, kost iedere taak in feite meer tijd, waardoor er vaak een achterstand ontstaat. Dat leidt tot stress bij jezelf en negatieve reacties uit je omgeving.

Dus knoop de wijze les die je moeder al gaf nog eens in je oren: één ding tegelijk doen. Da's wel zo effectief en goed voor je gezondheid.

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, multitasken, stress
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?