Maak van stress je vriend

Maak van stress je vriend

Al jaren horen en lezen we welke negatieve gevolgen stress kan hebben. Maar wat maakt eigenlijk het verschil tussen ziek worden door stress of gezond oud worden?

In mijn vorige blog ‘Hoe word je 100’ kun je echter lezen dat de mensen in de Blue Zones (de mensen die gezond 100 jaar en ouder worden) ook met stress te maken hebben. Iedereen krijgt namelijk vroeg of laat in zijn leven te maken met stress volle gebeurtenissen zoals een scheiding of sterfgeval. Het is dan ook niet de stress zelf die zo ongezond en gevaarlijk voor ons is, maar hoe we ermee omgaan en de stress ervaren.

Een belangrijke vraag is: “Geloof je dat stress slecht is voor je gezondheid?”
In 2012 werd een 8 jarig onderzoek onder 30.000 volwassenen in de VS afgerond. Aan het begin van het onderzoek was gevraagd hoeveel stress de deelnemers ervoeren en of ze geloofden dat stress de gezondheid negatief beïnvloedde. Aan het einde werden de openbare sterf cijfers bekeken. En wat bleek? Mensen met veel stress hadden inderdaad een grotere kans om te sterven. Maar……dat gold alleen voor de mensen die dachten dat stress gevaarlijk was voor de gezondheid!
Mensen die veel stress hadden maar dit niet alsgevaarlijk beschouwden hadden geen hoger risico om te sterven. Ze hadden zelfs een nog lager risico om te sterven dan mensen die relatief weining stress hadden.

Door je gedachten over stress te veranderen kun je dus je gezondheid positief beïnvloeden. Als je beeld over stress verandert, verandert namelijk de reactie van je lichaam op stress. Feitelijk is de lichamelijke reactie hetzelfde als bij blije gebeurtenissen, sporten en situaties waarvan we vinden dat het ‘gezonde spanning’ met zich meebrengt.

Bij een typische stress reactie gaat je hart sneller kloppen en je bloedvaten trekken samen. Dat laatste is één van de redenen waarom chronische stress vaak niet gezond is en geassocieerd wordt met ziektes van hart en bloedvaten. Maar in een onderzoek waar deelnemers werd geleerd om hun stress als iets positiefs en ondersteunends te zien zag je een verschil. Hun hartslag verhoogde wel, maar hun bloedvaten bleven ontspannen. Een veel gezonder cardiovasculair profiel waar ook sprake van is bij sport of momenten van vreugde en positiviteit.

Als je stress gaat zien als iets dat je lichaam helpt om beter te presteren, gelooft je lichaam dat ook; reageert het anders en word je stress reactie gezonder. Dat kan dus het verschil maken tussen ziek worden door stress of gezond oud worden.

Bronnen:
Health Psychol. 2012 Sep;31(5):677-84. doi: 10.1037/a0026743. Epub 2011 Dec 26.
Does the perception that stress affects health matter? The association with health and mortality.
Keller A1, Litzelman K, Wisk LE, Maddox T, Cheng ER, Creswell PD, Witt WP.


Door: Nanneke Schreurs, voedingsdeskundige Optimal Health en schrijfster van het boek 'Gezond aan tafel' 

Trefwoorden van dit artikel: stress, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?