4 signalen dat je van de weegschaal af moet stappen

4 signalen dat je van de weegschaal af moet stappen

De weegschaal zou maar een kleine rol moeten spelen bij afvallen. Toch drijft dit simpele apparaat sommige mensen tot wanhoop. Kom erachter of jij een obsessie met de weegschaal hebt.

De ene dag laat ze je een gat in de lucht springen van vreugde, de andere dag maakt ze je diep ongelukkig. Ze kan niet praten, maar toch lijkt ze met je te communiceren. Ze heeft alleen maar oog voor jouw buitenkant, niet voor je innerlijk. We hebben het hier uiteraard over de weegschaal. Hoe is het zover gekomen dat zo’n eenzijdig apparaat sommige mensen tot wanhoop drijft? Als je een weegschaal op de juiste wijze gebruikt, kan het een nuttig apparaat zijn. Maar meer is het ook niet. Herken je de volgende signalen? Dan is het tijd om van de weegschaal af te stappen.

Signaal 1: Je maakt je continu zorgen over je gewicht
Wanneer je probeert af te vallen, wil je dat het getal op de weegschaal lager is dan de week ervoor. Het is dan ook normaal dat je het even spannend vindt als je op de weegschaal gaat staan. Je wilt  beloond worden voor de inspanning die je hebt geleverd. Maar als je je op dagelijkse basis zorgen maakt over wat de weegschaal aan gaat geven, dan ben je er iets te geobsedeerd mee bezig.

Signaal 2: Je weegt je meer dan 1 keer per dag
Het is niets voor niets dat diëtisten adviseren je niet meer dan één keer per week te wegen. Je gewicht is per dag anders, en kan zelfs door de dag heen verschillen. Zo verschilt de hoeveelheid vocht in je lichaam op ieder moment van de dag. Ook hangt je gewicht af van hoeveel je hebt gegeten en gedronken en of je naar het toilet bent geweest of nog moet. Bij vrouwen speelt ook de maandelijkse menstruatie een belangrijke rol. Het heeft daarom geen enkel nut om jezelf bloot te stellen aan de grilligheid van je lichaamsgewicht door de dag heen. Als je zodanig bezig bent met je gewicht, dat je meerdere keren per dag op de weegschaal staat, dan voer je een zinloos gevecht en verlies je jezelf in zaken waar je geen invloed op hebt.

Signaal 3: Je weet altijd op de decimaal af wat je weegt
Dit derde signaal is een duidelijk teken dat je te veel waarde hecht aan de weegschaal.  Als je op de decimaal af per dag of zelfs per halve dag je lichaamsgewicht weet, moet je eens ernstig bij jezelf nagaan waar je mee bezig bent. Er is niets mis mee dat je je gewicht omlaag wilt zien gaan. Maar onthoud dat afvallen nog altijd draait om de gemiddelde trend per week, per maand of per half jaar. Besef ook dat een kilo spieren meer weegt dan een kilo vet. Door je wekelijkse beweging op te schroeven, kan je een kleinere kledingmaat krijgen. Maar dit zie je niet altijd even snel terug in het verlies van kilo’s.

Signaal 4: De weegschaal bepaalt hoe je je voelt op een dag
Als de weegschaal een kilo minder aangeeft, kan je dag niet stuk. Ben je aangekomen of op hetzelfde gewicht gebleven dan ben je niet te genieten. Dit is het meest duidelijke signaal dat de weegschaal je leven dicteert.

Komen bovenstaande signalen je bekend voor? Dan is het tijd om af te kicken van de weegschaal. Probeer jezelf een maand helemaal niet te wegen of in ieder geval een stuk minder vaak. Leer jezelf aan om andere factoren te laten meewegen in jouw definitie van succes bij het afvallen. Het gewichtsverlies zelf zou niet je doel moeten zijn, maar het gezonder worden op zich. Kortom goede voeding en regelmatig bewegen. Geeft de weegschaal niet aan wat jij wilt? Vraag jezelf dan af of je gezond hebt gegeten en genoeg hebt bewogen. Is het antwoord hierop bevestigend? Vertrouw er dan op dat je lichaam positieve veranderingen doormaakt en de resultaten vanzelf zullen komen.

Trefwoorden van dit artikel: afvallen, psyche
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

De schrijver doelt op dichtheid, maar verwoordt het verkeerd. Spieren hebben een grotere dichtheid dan vet. Een liter spieren is zwaarder dan een liter vet... Overigens is het niet waar wat er verder wordt geschreven. Recent onderzoek wijst uit dat je sneller afvalt als je je iedere dag op hetzelfde tijdstip weegt. Waarschijnlijk om hetzelfde principe als waarom je iedere dag je eten moet bijhouden als je wilt afvallen.

Jennifer, 23 december 2014

Mitchel, domme gans, hoeveel weegt een kilo spieren en hoeveel weegt een kilo vet dan volgens jou? En alsjeblieft "hoe zwaar weegt" is misschien nog wel dommer dan je bedoelD fout en überhaupt de inhoud van je bericht.

Alice, 08 juni 2014

Wow dank Marianne. Mitchel, "zwaarder weegt"?! Lieve god waarom is Nederlands zo lastig voor zoveel 'Nederlanders'? Maar de schrijver van dit artikel is niet goed wijs, een kilo is een kilo dat snapt zelfs mijn 6 jarige dochter. Wat is zwaarder een kilo lood of een kilo veren? Even zwaar. Geen verschil. Een kilo is een kilo. Mitchel, je bent niet zo snugger volgens mij hè? Of wat is langer, een meter hout of een meter beton? Ga je schamen.

Patricia, 08 juni 2014

Een kilo is een kilo. En de schrijver bedoelt, schrijf je met een t. Het is niet: de schrijver bedoeld, maar bedoelt. 3e persoon enkelvoud is stam + t. Ook ik kan binnen 24 uur 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn, zonder iets geks gegeten te hebben. De ene keer val je af als je een stuk taart gegeten hebt en de andere keer ben je zwaarder als je streng lijnt. Om er depressief van te worden!!!

Marianne, 14 april 2014

Jullie zijn ook wel erg snugger. De schrijver bedoeld ermee dat een kilo spiermassa zwaarder weegt (sneller een kilo volmaakt) dan een kilo vet.

Mitchel, 07 maart 2014

"Besef ook dat een kilo spieren meer weegt dan een kilo vet" hahaha dat is niet waar hoor!! Een kilo is een kilo...

Janneke, 12 juni 2013

Staat hier echt "Besef ook dat een kilo spieren meer weegt dan een kilo vet"? Een kilo weegt altijd een kilo...

Astom, 02 december 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?