Schaam je je voor gezondheidsproblemen?

Schaam je je voor gezondheidsproblemen?

Wereldwijd generen miljoenen vrouwen zich voor kwaaltjes als ongewild urineverlies, overmatig zweten, vaginale geurtjes, darmgassen en andere gĂȘnante aandoeningen. Ze willen er gewoonweg niet over praten. Dat is jammer, want vaak zijn effectieve behandelingen beschikbaar.

De meest schaamtevolle kwaaltjes hebben te doen met wc-praat, oftewel alles wat er omgaat in de badkamer. Dit varieert van problemen met de menstruatie tot diarree door een prikkelbare darm. Na deze toiletkwaaltjes volgt de categorie lichaamsgeuren, zoals vaginale luchtjes of een slechte adem. Het schaamtegevoel bij vrouwen komt vaak voort uit het gevoel ergens alleen in te staan. Er niet over te praten en dus ook geen actie ondernemen lijkt de beste oplossing. Zo voorkom je tenminste ongemakkelijke situaties. Na het lezen van dit artikel is het tijd om je over je gêne heen te zetten.

Schaamtekwaal 1: Ongewild urineverlies
Duizenden vrouwen hebben blaasproblemen zoals aandrangincontinentie of inspanningscontinentie met daarmee gepaard ongewild urineverlies. Toch blijft het voor veel vrouwen een taboe erover te praten. Zodra we zindelijk zijn, verwachten we controle over de blaas te hebben. Ook zien we blaasproblemen als een ouderdomskwaal. Dit terwijl één op de drie vrouwen onder de 35 kampt met een overactieve blaas.

Een overactieve blaas komt dus vaak voor, maar is onder geen enkele omstandigheid normaal te noemen. Er kan een onderliggende oorzaak aan ten grondslag liggen waar behandeling voor nodig is zoals blaasontsteking, afwijkingen aan de zenuwbanen van de blaas, bijwerking van medicijnen, verslapte bekkenbodemspieren etc. Het is dus zaak dat je je schroom aan de kant zet en een afspraak met de huisarts maakt. Vertel je huisarts duidelijk: “Ik ben hier omdat ik blaasproblemen heb en last heb van ongewild urineverlies.” Het slechtste wat je kunt doen is aan de slag gaan met zelfhulpmethodes, zoals minder water drinken. Dit werkt alleen maar ave rechts.

Schaamtekwaal 2: Scheten laten
Nog zo’n gênant kwaaltje: overmatige gasvorming resulterend in winderigheid. Het inhouden van winden is geen oplossing omdat het kan leiden tot uitstulpingen van de darmen die op hun beurt weer kunnen zorgen voor ontstekingen. Daarnaast kunnen giftige darmgassen wanneer ze in de bloedbaan worden opgenomen klachten veroorzaken als vermoeidheid en hoofdpijn. Maar heel vaak scheetjes laten is ook geen pretje, en kan voor genante situaties zorgen. Het wordt gezien als onvrouwelijk of smerig. Ga dus naar je huisarts en vraag om raad. Vaak hangt het namelijk samen met je voedingspatroon dat eenvoudig is aan te passen. Maar ook meer ernstige aandoeningen kunnen aan winderigheid ten grondslag liggen.

Schaamtekwaal 3: Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Last van buikkrampen en problemen met je ontlasting? PDS is de meest voorkomende chronische darmaandoening. Minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS, maar wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben. Maar liefst 75% hiervan is vrouw. Veel vrouwen kampen in stilte met pijn en ongemakt, terwijl de aandoening enorm veel voorkomt. Er is dan ook veel informatie beschikbaar die kan helpen het leven met PDS draaglijker te maken.

Schaamtekwaal 4: Overmatig zweten
Zweetoksels, zweetvoeten of natte handpalmen? Die verberg je liever...Veel vrouwen schamen zich voor overmatige transpiratie, terwijl er genoeg behandelopties voor zijn. Antitransparantie-deodorant of, in extreme gevallen, botox-injecties kunnen een oplossing zijn. Als je bepaalde activiteiten laat uit angst voor overmatig zweet, dan is het tijd om behandelopties door te nemen met je huisarts.

Schaamtekwaal 5: Onaangenaam ruikende vagina
Dit kan een teken van een infectie zijn. Dit hoeft overigens niet per se een vaginale schimmelinfectie te zijn. Sommige vrouwen gebruiken (te veel) schimmelbestrijdende zalfjes zonder recept van de huisarts, terwijl ze een ander soort behandeling nodig hebben.
Soms denken vrouwen onterecht dat ze down-under anders ruiken dan zou horen. Dit kan veel effect hebben op hun zelfbeeld en hun gevoel jegens seksuele activiteiten. Het komt er op neer dat je wanneer bovenstaand verhaal bekend in de oren klinkt, je met je huisarts moet gaan praten.

Schaamtekwaal 6: Verminderd libido
Geen zin in seks is een onderwerp dat vrouwen niet snel zullen aankaarten bij de huisarts. Maar er kan een heel scala van onderliggende oorzaken aan ten grondslag liggen. Deze zijn in te delen in psychologische, biologische en sociale oorzaken. Het vergt wat uitpluiswerk om erachter te komen wat jouw libido op een laag pitje zet. Zo kan een vrouw die de zorg van haar ouders op zich moet nemen, psychisch en emotioneel niet beschikbaar voor seks (sociale oorzaak). Een laag libido kan veroorzaakt worden door een depressie, angst of een vertekend lichaamsbeeld (psychologische oorzaak). Biologische oorzaken zijn hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en medicijnen. Zoals je ziet is het niet onbelangrijk om uit te vinden waar je lage libido vandaan komt.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: schaamte, schamen, psyche, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geen last van ongewild urineverlies (door veel oefeningen), maar wel bijna altijd blaasontsteking na een lange fietstocht of spinningmarathon! Heel vervelend, maar weinig aan te doen. Die PDS klinkt bekend. Ik dacht altijd dat die darmproblemen kwamen door mn zware bevallingen. Mss toch eens langs de huisarts gaan !??!?? Voor onaangename geurtjes gebruik ik Lacatcyd, dat werkt ook enorm goed tegen zweetgeur !! Dus mn oksels worden er ook regelmatig mee schoongeschobd! Geen last meer van geurtjes !! Verminderde libido heb ik ook niet, alleen na de lange fietstochten en spinningmarathons. Dan is het wel iets minder ;-) Succes iedereen met een probleempje, zo'n drama hoeft het niet te zijn hoor !! Er is vast een oplossing voor!

Miranda van den Brink, 30 december 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?