Hoe jaren voorbij kunnen vliegen

Hoe jaren voorbij kunnen vliegen

Tijd kan vliegen of voorbij kruipen. Maar eigenlijk doet tijd helemaal niets. Het is hoe jij met je tijd omgaat.

Tijd is een vreemd verschijnsel. Zit je in een saaie vergadering, dan zou je de wijzers van de klok wel vooruit willen duwen. Maar een week in Frankrijk vol nieuwe belevenissen vliegt voorbij. Toch lijkt die vakantieweek in je herinnering veel langer. Terwijl je die saaie vergadering nauwelijks meer herinnert. Tijdsbeleving is dus subjectief. En hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Terwijl je kinderjaren een eeuwigheid leek te duren. Hoe kan dat?

Nieuwe prikkels
Het is vrij eenvoudig te verklaren. Als je 10 jaar bent, is een jaar eentiende van je leven. Voor iemand van 50 is een jaar eenvijftigste van zijn leven – een veel kleiner deel, dat ook veel sneller lijkt te verlopen. Een andere oorzaak is dat kleine kinderen alles voor het eerst meemaken: wat een rups is, hoe verdriet voelt en pakpapier dat knispert en kraakt. Alle nieuwe dingen worden van dichtbij onderzocht, en al die nieuwe informatie wordt verwerkt en opgeslagen in het kinderbrein. Deze verwerking van verse prikkels heeft als effect dat je de tijd als trager ervaart.

Routines
Voor volwassenen lijkt de tijd sneller voorbij te vliegen. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste vervallen veel volwassenen op een gegeven moment in routines. De dag begint met koffie die we geeneens meer proeven. Je gaat naar je werk en maakt ’s avonds spaghetti want dat is het gerecht voor de dinsdag. Wanneer je dagelijks hetzelfde doet en weinig bijzonders beleeft, dan lijkt het achteraf alsof je leven aan je voorbij vliegt.  Wanneer je terugkijkt op een periode waarin je veel nieuwe dingen hebt gedaan, dan voelt het alsof de tijd langzaam is verstreken. Je hersenen slaan namelijk alleen dingen op die het waard zijn om op te slaan, zoals je eerste zoen, een indrukwekkende film, een gezellig feest,  een tragisch ongeval etc. 

Ons ego versnelt de tijd
Wat ook meespeelt, is dat kleine kinderen nog nauwelijks een ontwikkeld ego hebben. Met ‘ego’ bedoelen we het ‘ik’ in ons hoofd. Ons ego heeft geleerd op een bepaalde manier naar de wereld te kijken. Op basis daarvan maak je overwegingen, beslissingen, interpretaties en plannen. Ons ego praat de hele dag tegen ons door middel van een stroom van (vaak dezelfde soort) gedachten: over de wereld, ons leven, over gisteren of morgen. Heel veel tijd brengen we door met denken aan het verleden of de toekomst. Doordat we in onze gedachten blijven hangen, gaat de tijd snel. Kinderen hebben nog veel minder last van hun ego en leven veel meer in het moment. De tijd lijkt te vertragen wanneer we ons verbinden met de wereld en het huidige moment.

TIP - Nu je weet waardoor tijdsbeleving wordt beïnvloedt, kun je proberen op momenten dat je daar behoefte aan hebt de tijd te vertragen. Hoe? Lees dat in het artikel: Drukke agenda? Vertraag de tijd

Trefwoorden van dit artikel: psyche
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?