Tapas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Tapas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Ze zijn zo lekker, die Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Maar je eet ze meestal alleen maar in een tapasrestaurant. Maak ze eens zelf voor de verandering.

Ingrediënten Spaanse gehaktballetjes
500 g rundergehakt
1 ui, gepeld en zeer fijn gehakt
1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
50 g kruimels van witbrood
25 g geraspte manchego (of cheddar)
2 eetlepels gehakte bladpeterselie, plus extra voor de garnering
zeezout, zwarte peper
1 groot ei, licht geklopt
2 eetlepels olijfolie

Ingrediënten tomatensaus
2 eetlepels olijfolie
1 ui, gepeld en zeer fijn gehakt
1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
120 ml droge witte wijn
2 blikken tomatenblokjes van 400 g
100 ml water
1-2 eetlepels fijne tafelsuiker

Bereidingswijze
Maak eerst de gehaktballetjes: meng het gehakt, de ui, knoflook, broodkruimeld, kaas en gehakte peterselie in een grote kom. Strooi er een flinke snuf zout en peper over en voeg het geklopte ei toe om het geheel te binden; meng alles met de hand. Pak een klein stukje van het mengsel, draai er een balletje van en bak dat in een koekenpannetje met olijfolie gaar. 
Draai met vochtige handen ongeveer 16 balletjes van het mengsel en probeer er niet te hard op te drukken. Leg ze op een groot bord, dek af met plasticfolie en zet ze minstens 30 minuten in de koelkast, zodat ze wat steviger worden.

Aan de slag met de tomatensaus
Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg de ui en knoflook toe en fruit die zachtjes tot ze lichtbruin zijn. Zet het vuur iets hoger en schenk de wijn erbij. Laat tot de helft inkoken en voeg dan de tomatenblokjes, het water en de suiker toe. Strooi er zout en peper over. Laat het geheel 10 tot 15 minuten sudderen tot de tomaten zacht zijn. Haal de pan van het vuur.

Bakken
Bak nu de gehaktballetjes: verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Bak de gekoelde balletjes 5 minuten, terwijl je ze regelmatig keert, tot ze rondom bruin zijn. Schenk de tomatensaus erbij en laat alles nog 10 tot 15 minuten sudderen tot de gehaktballetjes goed gaar zijn. Serverveer de gehaktballetjes op een schaal en strooi er peterselie over.

TIP: Met gestoomde rijst of boerenbrood om in de saus te dopen, zijn de gehaktballetjes ook geschikt als hoofdgerecht.

Trefwoorden van dit artikel: recept
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heb het iets pittiger gemaakt met Marrokkaanse kruiden door gehakt en beetje rode peper door saus. Erg lekker.

Tilly, 02 februari 2016

Ik heb ze net gemaakt met kleine aanpassing ,zit nog te zudderen.Morgen heerlijk met stokbrood en Salada catalan .

R.Bekker, 30 april 2015

Wij hebben het recept net voor het avondmaal gemaakt, samen met gebakken krieltjes en een frisse salade van veldsla en watermeloen, het was geweldig!!

joyce, 03 augustus 2010

Het lijkt me wel lekker. Wij gaan het een keer proberen.

Marie-José, 01 augustus 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?