Vrouwen hebben vertekend beeld van hun lichaam

Vrouwen hebben vertekend beeld van hun lichaam

Veel vrouwen zijn ontevreden over hun lichaam, of ze nu maat 36 of 44 hebben. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat vrouwelijke hersenen hun eigen lichaamsbeeld massaal vervalsen. Kijkt een vrouw in de spiegel, dan ziet ze zichzelf korter en dikker dan ze eigenlijk is.

Volgens de wetenschappers aan de Universiteit van Londen werpen de resultaten van het onderzoek nieuw licht op eetstoornissen als anorexia. Het fenomeen kan verklaren waarom sommige slanke mensen zichzelf als vet beschouwen.

Tweederde breder
Bij het onderzoek plaatsten vrijwilligers hun linkerhand onder een bord, daarbij dienden ze de positie van hun knokkels en vingertoppen te raden door deze aan te wijzen met een meetstok. Over het algemeen maten de deelnemers hun eigen handen ongeveer tweederde breder en een derde korter dan de werkelijke metingen.

Vertekend beeld
Volgens de onderzoekers geldt deze vaststelling ook bij andere delen van het lichaam. Vooral bij vrouwen die zeer gevoelig zijn voor hun uiterlijk, lijkt dit fenomeen mee te spelen. Het lichaam wordt bij vrouwen meestal wijder waargenomen dan het in werkelijkheid is.

De onderzoekers geloven dat de positiegevoeligheid of het vermogen om te weten waar de lichaamsdelen zijn, afhangen van twee soorten informatiekanalen in het lichaam. Zo zenden spieren en gewrichten signalen uit die aanwijzingen geven of de ledematen recht of gebogen zijn. Het tweede informatiekanaal betreft de hersenen, die herbergen een mentaal model van de vorm en grootte van elk lichaamsdeel. Nu zou je verwachten dat dat basismodel vrij nauwkeurig klopt. Maar dit onderzoek wijst dus uit dat het zelfbeeld in onze hersenen enorm vertekend is. Althans, dit geldt voor de handen.

De onderzoekers vermoeden dat de hersenen ook een vertekend beeld hebben van andere lichaamsdelen. Dit zal in een volgend onderzoek verder worden uitgezocht.

Trefwoorden van dit artikel: psyche
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ja. Ik lees ook Isabel haar reactie. Komt net onder haar steen vandaan. Gebrek aan kennis en inzicht . Helaas. Het is ingewikkeld voor een mens en wat blijkt?! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je soms je eigen hersenen niet kan vertrouwen en soms ook echt onjuiste informatie doorgespeeld krijgt . Dus Isabel. …… Goed in de spiegel kijken of je het wel bent ?! Aanstelleritus ?! Zegt meer iets over je gebrek aan empathie dan over je gebrek aan kennis Oh ja. De naam voor mensen die hun lichaam verkeerd lezen = Morfodysforie. Effe googelen..

Morfodysforie , 07 maart 2024

Ik ben het helemaal eens met zinzi. Ik snap ook niet waarom je een reactie op de site zet als je er niets van afweet. Het zegt meer over deze persoon dan over de ziekte. Ik weet er helaas ook alles van, ik heb nu inmiddels 10 jaar een eetstoornis en ben nu in klinische behandeling. Het gaat niet alleen om dun zijn. En zien. Er zijn ook mensen met een realistisch lichaamsbeeld maar wel met eetstoornis. uiteindelijk gaat het om controle te proberen te hebben in je leven en kunnen omgaan met emoties. Die kan je onderdrukken met een eetstornis. Mensen laten we niet in zo'n ene Loze opmerking( wat dat vind ik)laten proberen te raken, wand dat is het absoluut niet waard. en wil ook iedereeen die hier mee kampt heel veel kracht wensen om tegen deze ziekte te vechten, het is ontzettend zwaar, maar je kan er van af komen, of heel erg goed mee leren omgaan zodat het leven weer mooier word. Liefs

roos roos, 12 augustus 2010

Ik lees nu voor het eerst deze reacties. De reactie van Isabel heeft me echt gekwetst. Ze laat merken dat ze erg weinig verstand heeft van anorexia en haar reactie getuigt van weinig inlevingsvermogen en respect. Ik heb helaas zelf al 15 jaar anorexia en dat is niet voor de lol. Ik wil heel graag realistisch naar mezelf kunnen kijken, maar helaas lukt dat vaak niet. Ik zie en voel mezelf dik, ook al heb ik ondergewicht. Verstandelijk weet ik het wel, maar mijn gevoel zegt anders..... Het is voor een buitenstaander niet te begrijpen en soms snap ik het zelf ook niet. Maar ik vecht er tegen en ben hard opweg naar een gezonder en gelukkig leven! Alleeen die onnadenkende reacties kunnen me gestolen worden!

Zinzi, 04 augustus 2010

Hoi Chrisje. Ik weet uit ervaring hoe het is en heb veel bewondering voor je. Zeker met een klein kindje erbij, maar ik ben met je eens, dat dat ook een heleboel kan helpen om het goede voorbeeld te geven. Houd vol voor jezelf en voor je zoon. Misschien treffen we elkaar ooit nog eens bij Leontiens Ladiesride!! Liefs, Mariella

Mariella Sormani, 02 augustus 2010

@ Joyce en marielle fijn dat jullie t probleem begrijpen het gaat nu overgens redelijk goed met me maar eten blijft een zwakke plek heb nu een zoon van drie jaar,en ja dan moet je wel t goede voorbeeld geven.:)

Chrisje, 02 augustus 2010

Nog eentje dan. Joyce, fijn dat je zo reageert op de reactie van Isabel en Chrisje, succes. Hoop dat je nog een heel fijn en lang leven zonder anorexia hebt!! en nu stop ik echt

Mariella Sormani, 01 augustus 2010

Overigens voor de anderen, sorry dat ik zo'n lange reactie plaats, maar dit vond ik wel erg ver gaan. Ik durfde na het plaatsen van mijn reactie niet te kijken hoe erop gereageerd werd, maar nu ik het uiteindelijk wel heb gedaan, heb ik er gelijk al spijt van dat ik ooit mijn mening hierover gegeven heb.

Mariella Sormani, 01 augustus 2010

Ik wil hier ook nog even op reageren. Ik heb zelf anorexia, helaas, ik ben inmiddels 49 en heb er drie jaar geleden mee te maken gekregen, terwijl ik altijd genoten heb van lekker eten en ook absoluut niet weinig. Een dergelijke reactie kan alleen maar van iemand af komen die niet weet waar hij/zij het over heeft. Het is inderdaad een psychische stoornis waar je als je pech hebt de rest van je leven rekening mee moet houden. Je kunt het vergelijken met een verslaving als roken, drinken etc. en helaas is het niet eten maar een klein deel van het probleem en ligt het werkelijke probleem heel ergens anders (psychisch dus). Ik heb aan den lijve ondervonden en ook daadwerkelijk gezien dat het lichaamsbeeld van iemand die anorexia heeft totaal niet meer klopt. Zelf als je iemand die dit heeft laat aangeven hoe breed c.q. dik ze denkt dat ze is en dit waar ze bij is opmeet tussen haar handen (die ze gebruikt als maatstaf op dat moment) dan nog gelooft iemand met anorexia je niet. Je kijkt als het ware door een andere spiegel, een spiegel die de werkelijkheid totaal vertekent door het gevoel wat je hebt van en over jezelf. Ik hoop dat er niet veel meer mensen met dit soort ideeen rondlopen. Ik voel me daardoor nogal in de ....... genomen. Denk voortaan eerst even na voordat je iets dergelijks schrijft en informeer je zelf beter op internet of bij iemand die je kent.

Mariella Sormani, 01 augustus 2010

@Isabel,volgens mij weet jij echt niet waar je t over hebt ik ben zelf goed de mist in gegaan met niet eten woog op een gegevenmoment minder dan 40 kg maar zag hoe dan ook een dik meisje staan.Dat is aan een leek zoals jij NIET UIT TE LEGGEN,wees blij dat je er zelf nooit mee te kampen hebt gehad want t vergald je leven flink

Crhisje, 01 augustus 2010

Beetje lomp om zo'n reactie te plaatsen. Anorexia is een psychiatrisch erkende stoornis vanuit de DSM IV. Alsof mensen die hieraan lijden (en geloof me dat doen deze mensen) voor hun plezier een vertekent beeld van zichzelf willen zien. Dat het vermageren kan beginnen om aandacht te krijgen, zou best eens kunnen. Dat het dan doorschiet in een heus probleem lijkt me een realistisch gevolg. Succes diegene die kampen met anorexia. Joyce

Joyce, 31 juli 2010

Anorexia bestaat niet. Het is een aandachts ziekte of te wel aanstelleritus. Kom op zeg of je moet naar Hans Anders voor een bril of je bent schizofreen ls je het eht hebt en dan zie je dingen die er niet zijn. Maar dat je broodmager bent en ziet dat je modervet bent kàn gewoon niet! Oke dat vrouwen zichzelfs iets dikker zien oke maar niet zo erg. En das dan ook weer zo frappant die zogenaamde aanstellers lopen wel in bikini rond en lopen wel in strakke kleding. Nou als je jezelf echt moddervet vind doe je dat niet!

Isabela, 30 juli 2010

Het is vrij makkelijk om dat te zeggen als je geen last hebt van een eetstoornis als anorexia. Daar heeft dat vertekende beeld niets te maken met hoe je je voelt en of je je maandelijkse probleempje hebt. Ik denk dat de onderzoekers een heel eind in de goede richting zitten. En ben blij dat dit ook wetenschappelijk onderzocht is, zeker voor mensen die lijden aan een eetstoornis (boulimia of anorexia of nao). Hoop dat er ook iets zinnigs mee gedaan gaat worden. Alleen onderzoeken en het daarbij laten ..... ?

Mariella Sormani, 29 juli 2010

Het is allemaal psychisch. Als jezelf lekker in je vel zit dan voel je je goed en ben je tevreden met jezelf en als je een mindere dag hebt(tijdens onze maandelijkse periode) dan voelen we ons allemaal dik en lelijk. Wees tevreden met wie je bent, daar gaat het uiteindelijk om.

Saskia van Dam, 29 juli 2010

Maar we maken ons ook zo druk over elk pukkeltje en bobbeltje. Ik ben nu 62 en er gaat vanalles zakken en lubberen. Maar als ik aangekleed en opgetut ben voelt het allemaal weer goed. En is dat niet het belangrijkste ???

anneke van der leer, 29 juli 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?