Neuriën verlaagt kans op bijholteontsteking

Neuriën verlaagt kans op bijholteontsteking

Een verkoudheid is al vervelend genoeg, maar wanneer dit leidt tot een bijholteontsteking dan verdubbelt dit de ellende. Onderzoekers hebben een verrassende remedie gevonden: neuriën.

Meestal ontstaat een sinusitis in aansluiting op een verkoudheid. Door de verkoudheid is het neusslijmvlies gezwollen. De zwelling zet zich door in de afvoerkanaaltjes van de bijholten. De slijmvliezen kunnen daardoor hun afvalproducten niet kwijt. De weerstand van de slijmvliezen vermindert, virussen en bacteriën kunnen toeslaan en er ontstaat een bijholteontsteking. Dit leidt tot pijn in het voorhoofd, bovenkaken of achter de ogen. Ook kan er een drukkend gevoel of vol gevoel zijn in het hoofd en de kiezen kunnen pijnlijk zijn bij het kauwen.

Luchtstroom

Om de bijholten gezond en infectievrij te houden, moeten ze geventileerd worden. Dat wil zeggen dat er lucht moet stromen tussen de sinussen (voorhoofdsholte en kaakholte) en de neusbijholten. En hoe kun je beter de luchtstroom tussen deze holtes op gang houden, dan een deuntje te neuriën?
In een studie van The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, hebben onderzoekers dit onderzocht. Dit deden ze door bij mensen de luchtstroom te vergelijken wanneer ze neurieden en rustig ademden. Hierbij controleerden ze in het bijzonder of neuriën leidde tot een grotere mate van uitgeademde stikstofmonoxide, een gas dat wordt geproduceerd in de sinussen. Uiteindelijk steeg de stikstofmonoxide bij het neuriën tot het 15-voudige.

Verlaagde kans
Een jaar later wees een onderzoek van The European Respiratory Journal hetzelfde resultaat uit. Neuriën resulteert in een grote toename van nasale stikstofmonoxide door een snelle gasuitwisseling in de neusbijholten. Omdat een verminderde luchtstroom een grote rol speelt bij bijholteontstekingen, suggereren de onderzoekers dat dagelijks neuriën de kans op een bijholteontsteking en daaruit voortkomende chronische problemen zou verlagen. Maar verder onderzoek is nodig, stellen de onderzoekers.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ha, wat leuk dat ik dit nu lees. Jaren geleden ontdekte ik dat ik minder last had van bijholteontsteking door te neurien. Echter mijn argumenten waren andere dan het onderzoek aangeeft. Door de trillingen meende ik dat het slijm beter weg kon en dus geen ontsteking kon veroorzaken.... Zo zie je maar, vertrouw ook op je eigen wijsheden.

marty, 29 december 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?