Ophalen of snuiten

Ophalen of snuiten

Iedere vrouw heeft wel een paar zakdoekjes in haar handtas, zeker nu het weer wat kouder wordt en je sneller een drupneus krijgt. Als je verkouden bent gaat er misschien wel een familiepak zakdoeken mee als je de deur uitgaat. Maar is al dat neus snuiten eigenlijk wel zo gezond?

De wetenschappers nooit officieel onderzoek naar gedaan, maar de meeste kno-artsen adviseren om de neus niet te snuiten maar vooral op te halen. Dat klinkt verschrikkelijk vies natuurlijk, maar het is vermoedelijk wel beter voor je luchtwegen.

Snot is een mengsel van water en antilichamen en zorgt ervoor dat je lijf beschermd wordt tegen ziektes: het houdt namelijk stofdeeltjes en ziekteverwekkers die via onze neus naar binnen proberen te komen tegen. Het slijmvlies in de neusholtes produceert voortdurend snot. Het meeste ervan slikken we automatisch door, wel een liter per dag. Het doorgeslikte mengsel van snot, stofjes, bacteriën en virussen komt in de maag terecht en wordt daar afgebroken door het maagzuur.

Dit is de normale transportroute van snot: naar achteren, de keel door, de maag in. We merken er weinig van dat we zoveel snot doorslikken, omdat het heel waterig is als we gewoon gezond zijn. Als je verkouden wordt is het een virus toch gelukt om door het beschermende slijm in je neus heen te breken. Het slijmvlies raakt ontstoken en je gaat meer snot produceren dan normaal. Snuiten is dan eigenlijk tegennatuurlijk: normaal gesproken wordt snot immers naar achteren vervoerd, de keelholte in.

Eigenlijk is je neus ophalen het allerbeste. Wil je dat liever niet doen in gezelschap – nogal logisch –, probeer dan vooral niet te hard te snuiten. Als je teveel druk zet, loop je de kans dat het snot de verkeerde kant op schiet en in een van de bijholtes belandt. En dan ben je nog veel verder van huis, want voor je het weet zijn je bijholtes ook ontstoken. Eerst spoelen met een oplossing van zout water helpt het snot verdunnen, waardoor het makkelijker je neus uit komt. Nog beter: je neus ophalen met zout water.

Bron: Volkskrant

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, verkoudheid, griep
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ben het hier helemaal mee eens,ik haal al zo lang als ik me kan herinneren mijn neus op en kan me mijn laatste verkoudheid niet meer voor de geest halen.zouden meer mensen moeten doen ondanks dat het helaas NOT DONE is in deze maatschapij.GROETJES

Alfonso, 22 mei 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?