Neussprayverslaving

Neussprayverslaving

't Is echt zo'n periode waarin veel mensen verkouden zijn. Is het bij jou ook weer eens zover? Niks is irritanter dan slapen met een verstopte neus. Dus koop je vast een flesje neusspray om het snot te verdrijven. Maar pas op! Je kunt er verslaafd aan raken - veel mensen zijn dat zelfs al.

Op flesjes neusspray, zoals bijvoorbeeld Otrivin, wordt gewaarschuwd tegen deze verslaving. Maximaal vijf dagen gebruiken, staat erop. Maar als je na vijf dagen nog steeds snotterig bent, dan ga je natuurlijk niet stoppen met de druppels. Want dan blijft je neus verstopt, slaap je slecht en daar heb je natuurlijk helemáál geen zin in.

Toch is het onverstandig om neussprays langer dan die vijf voorgeschreven dagen te gebruiken. Het neusslijmvlies kan daardoor chronisch opgezwollen raken. En daardoor raakt je neus sneller verstopt.

Wat de neusspray feitelijk doet is het volgende: de werkzame stof vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Daardoor wordt het slijmvlies dunner en kun je weer vrij ademen. Maar als je de neusspray langer dan vijf dagen achter elkaar gebruikt, krijg je last van een tegenreactie: als de werkzame stof van de neusspray eenmaal uitgewerkt is, wordt de doorbloeding van het slijmvlies sterker dan normaal. Daardoor zwellen de adertjes extra op, wordt je neusslijmvlies dikker en raakt je neus opnieuw verstopt. In de eerste vijf dagen heb je daar nog geen last van, maar als je lichaam eenmaal aan de neusspray gewend raakt, wordt dat steeds erger.

Heb je toch lang last van een verstopte neus of gebruik je structureel neusspray? Probeer dan af te kicken. Bij de drogist zijn ook neusdruppels op basis van zeezout te koop. Die zijn veel milder voor je neus en zorgen ook voor de afname van de zwelling van het neusslijmvlies. Het effect is wel minder dan van echte neusspray, maar na verloop van tijd zwelt je neusslijmvlies ook minder heftig omdat je er geen neusspray meer in spuit.

Ook de 'een gat'-methode kan helpen om van neusspray af te komen: spuit de neusspray enkel in één neusgat, zodat je daardoor vrij kunt ademen en het andere neusgat intussen ontwennen en herstellen kan. Als het slijmvlies van dat neusgat eenmaal hersteld is, kun je daardoor vrij ademhalen en helemaal stoppen met de neusspray.

Bron: Brigitte

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, verkoudheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?