10 anti-snottertips

10 anti-snottertips

De hele winter al loopt iedereen te hoesten en te proesten. Heb je ook zo genoeg van die rondwarende virussen? Hier vind je tien simpele tips om een zoveelste verkoudheid te voorkomen!

1. Lekker kussen

Is je lief verkouden? Dan zou je denken dat je hem of haar beter niet kunt zoenen. Maar niets blijkt minder waar! Er komen weliswaar ziekteverwekkers via je speeksel mee naar binnen, maar die worden rechtstreeks naar je maag afgevoerd en daar is het zo zuur dat ze doodgaan. Verliefde mensen hebben zelfs een extra goede weerstand, blijkt, door al dat gezoen.

Wees daarentegen wel voorzichtig met het aanraken van deurklinken, telefoons, kopieermachines, toetsenborden en met het geven van handen. Verkoudheidsvirussen overleven namelijk makkelijk drie uur lang op je huid. Iedereen wrijft in die periode wel eens in z'n ogen, of raakt z'n neus even aan. Daardoor komen de virussen makkelijk in je traanklieren en in je neus terecht en dát veroorzaakt dus wel eenvoudig een verkoudheid.

En was je handen regelmatig. Toen Amerikaanse soldaten het bevel kregen vijf keer per dag hun handen te wassen, bleek verkoudheid met bijna de helft af te nemen. Handen wassen is dus de gouden tip als je in een omgeving met veel snotteraars verkeert.

2. Veel mensen, veel virussen

Als je niest, komen de virussen met maar liefst 160 kilometer per uur je neus uit gevlogen en ze kunnen wel vier meter ver komen. Dat betekent dat je in kleine ruimtes als de bus, de trein, in een volle wachtkamer, in een restaurant of het theater al snel te dicht bij iemand staat die verkouden is. Helemaal als je bedenkt dat dertig virussen in je neus al voldoende zijn om een infectie op gang te brengen.

Uit onderzoek blijkt dat zelfs mensen met een volledig intact immuunsysteem in zo'n omgeving makkelijk verkouden worden. Als het de virussen eenmaal gelukt is om in het neusslijmvlies te kruipen, dan ben je het haasje. Het duurt dan acht tot twaalf uur voor de eerste verkoudheidssymptomen zich aandienen.

Moet je toch in een ruimte met veel mensen? Probeer dan niet door je mond te ademen. Als virussen door je neus naar binnen komen, kunnen de neusslijmvliezen nog een poging doen ze tegen te houden. Een mondkapje dragen is helemaal een perfecte oplossing – als je het tenminste niet erg vindt om uitgelachen te worden...

3. Lekker slapen

Het immuunsysteem heeft vier tot vijf uur slaap per nacht nodig om weer helemaal op krachten te komen. Als je minder slaapt, ben je vatbaarder voor virussen. Al na één (deels) doorwaakte nacht blijken de cellen die virussen moeten bestrijden te halveren.

Ga je naar de kroeg, dan verzwakt je immuunsysteem waarschijnlijk ook nog door alcohol en sigaretten. Ben je wakker omdat je niet kunt slapen of vanwege een huilende baby, dan is stress een factor waardoor je nog eens extra vatbaar wordt. Geen wonder dus dat jonge ouders zo vaak verkouden zijn.

4. Pas op voor koude voeten

Niet iedereen heeft vloerverwarming en pantoffels staan ook niet in elk huis klaar. Het tandenpoetsen op de koude tegels van de badkamer levert daardoor vaak ijzige voeten op. Je hersenen krijgen dan een signaaltje: onderkoeling! Het lichaam reageert meteen door de bloedvaten te vernauwen. Niet alleen in de voeten, maar ook in de neus en de keel. De doorbloeding vermindert, waardoor het neusslijmvlies minder goed functioneert. De ingeademde lucht wordt minder opgewarmd, er is minder bevochtiging van de lucht en daardoor vermindert je weerstand. Hou je voeten warm, dus!

Heb je toch koude voeten gekregen? Neem dan een heet voetenbad: door 15 tot 20 minuten met je voet in een badje met water van 40 graden te gaan zitten, gaan de bloedvaten weer open staan en neemt de doorbloeding in het hele lichaam toe.

5. Eet gezond

Een open deur natuurlijk: gezond eten. Als je teveel snackt en snoept krijg je teveel vet en te weinig gezonde voedingsstoffen en vitamines binnen. Daardoor kunnen de cellen in je slijmvliezen beschadigd raken en stort je afweersysteem in.

6. Drink genoeg

Je slijmvliezen zijn de voornaamste bestrijders van ziektekiemen. Om ze in optimale conditie te houden, moeten ze lekker vochtig zijn. Dat lukt alleen als je voldoende drinkt, circa twee liter per dag. Iedereen weet hoe belangrijk genoeg drinken is. Toch drinken de meeste mensen te weinig tijdens de koude maanden, omdat ze dan niet zoveel dorst hebben. Probeer altijd een flesje water bij je te hebben en drink er regelmatig van, ook als je eigenlijk geen dorst hebt.

7. Te warme ruimtes

De meesten van ons brengen meer dan negentig procent van hun tijd door in gesloten ruimtes die kunstmatig verwarmd worden. Verwarmde lucht betekent droge lucht en dus ook droge slijmvliezen. Als je slijmvliezen droog zijn, functioneren ze niet meer optimaal. Het wordt dus moeilijker om virussen tegen te houden.

Extra problematisch in de winter zijn ruimtes met zomerse temperaturen. Als je overdag in een lekker warm kantoor zit, 's avonds de kachel thuis ook flink opstookt en slaapt met de verwarming aan, dan krijg je erg weinig frisse lucht binnen en verzwak je je immuunsysteem systematisch.

In de winter doe je je slijmvliezen een groot plezier met een beetje extra vocht in huis. Je kunt bijvoorbeeld vochtige handdoeken over de verwarming hangen. En stook de kachel niet te hoog op: 20 graden in de woonkamer is meer dan voldoende. In de slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden een goede temperatuur. Alleen in de badkamer mag het met 22 graden wel wat warmer zijn.

8. Niet roken

Van roken vermindert je weerstand enorm. Dat komt omdat rook ervoor zorgt dat je slijmvliezen vies worden en daardoor kunnen ziektekiemen minder makkelijk afgevoerd worden. Zelfs de allereerste trek van een sigaret vermindert al de beweging van de trilhaartjes in je slijmvliezen. Zelfs mensen die meeroken hebben hier last van. Daar komt nog bij dat virussen die makkelijk aan rookdeeltjes vestigen. In een rokerige ruimte adem je dus meer ziektekiemen in.

Ben je toch in een rokerige ruimte geweest? Spoel je neus dan met zout water. Dat reinigt de slijmvliezen en spoelt vuil dat is blijven hangen eruit.

9. Lekker buiten sporten

Zelfs al zou je urenlang bezweet door de mist joggen, dan word je nog niet ziek. Integendeel: sport en beweging zijn goed voor het immuunsysteem. Maar doe wel direct na het buiten sporten je zweterige kleding uit. Ga douchen of trek iets warms en droogs aan. Blijven rondhangen in natte kleding en met nat haar is ontzettend slecht voor je afweer.

Helemaal slecht is wisselingen van een warme naar een koude omgeving, zoals bijvoorbeeld tijdens het skiën: van de warme skihut naar de ijskoude skilift, daar verzwakt je immuunsysteem makkelijk van. Ook slecht is overmatige training. Door de uitputting breekt dat je immuunsysteem ook af. Daarom zijn duursporters ook zo vatbaar voor infecties.

10. Geen stress

Ziektekiemen zijn gek op stress: uit onderzoeken blijkt dat gestreste mensen sterker op ziektekiemen reageren dan mensen die niet gestrest zijn. Dat geldt vooral voor langdurige stress, die samenhang met gevoelens als verdriet, angst of hulpeloosheid. Liefdesverdriet of examenstress zijn goede voorbeelden van situaties waarin je vatbaarder bent voor verkoudheid. Als je familieproblemen hebt of werkeloos bent, ben je zelfs nog vatbaarder.

Deze situaties zijn, als je er eenmaal inzit, moeilijk te overwinnen. Probeer je dan, om een verkoudheid te voorkomen, aan de bovenstaande negen tips te voldoen. En neem af en toe een heet bad: dat is niet alleen rustgevend en ontspannend, maar remt ook de vermeerdering van verkoudheidsvirussen.

Bron: Brigitte

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, verkoudheid, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?