Neuriën is gezond

Neuriën is gezond

Iedereen lijkt wel verkouden te zijn de laatste weken. Dat is hartstikke vervelend. Nog vervelender is het als je verkoudheid een bijholteontsteking wordt. Wil je dat voorkomen? Neurie dan een deuntje!

Onderzoekers hebben ontdekt dat neuriën helpt tegen bijholteontstekingen. Meestal ontstaan die tijdens een verkoudheid. Door de verkoudheid is het neusslijmvlies gezwollen. Ook de afvoerkanaaltjes van de bijholtes zijn gezwollen tijdens een verkoudheid, waardoor de slijmvliezen hun afvalproducten niet kwijt kunnen. Daardoor vermindert de weerstand van de slijmvliezen, waardoor virussen en bacteriën kunnen toeslaan en daar krijg je uiteindelijk bijholteontsteking van.

Als je holtes ontstoken zijn, voel je pijn in je voorhoofd, je bovenkaken en achter je ogen. Ook kun je een drukkend of vol gevoel in je hoofd hebben en zelfs je kiezen kunnen pijnlijk zijn bij het kauwen.

Zaak is dus je bijholtes tijdens een verkoudheid open te houden. Er moet lucht kunnen stromen tussen de voorhoofdsholte, de kaakholte en de neusbijholten. En wat blijkt? Door een deuntje te neuriën, blijkt die luchtstroom heel goed op gang te komen en te houden. Dat schreven onderzoekers in The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

De wetenschappers hebben om het effect van neuriën te bewijzen mensen laten neuriën en rustig laten ademhalen. De mensen die neurieden, ademden vijftien keer meer stikstofmonoxide uit dan de mensen die rustig ademden. Stikstofmonoxide is een gas dat geproduceerd wordt in de holtes. Conclusie: neuriën zorgt voor een fantastische ventilatie in je holtes.

Omdat minder makkelijk kunnen ademen een grote rol speelt bij het ontstaan van bijholteontstekingen, raden de onderzoekers aan dagelijks te neuriën. Daardoor wordt de kans op een bijholteontsteking en eventuele chronische problemen kleiner. Overigens zeggen de wetenschappers dat ze nog wel meer onderzoek willen doen naar dit onderwerp. Hoe dan ook kan iedere dag een deuntje neuriën geen kwaad. Sterker: het is niet alleen goed voor je holtes, maar zeker ook voor je humeur!

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, verkoudheid, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?