'Sorry' horen bevordert gezondheid vrouw

'Sorry' horen bevordert gezondheid vrouw

Last van een hoge bloeddruk? Misschien moet je partner zich vaker naar je verontschuldigen.

Bijna 30 jaar geleden zong Peter Cetara al It’s hard for me to say i’m sorry. Deze zin ging op voor menig man. En nog steeds hebben veel mannen moeite met zich te verontschuldigen na een ruzie. Maar hij kan zich beter over deze drempel heen zetten. Uit onderzoek blijkt dat verontschuldigingen de gezondheid van vrouwen kunnen verbeteren.

Experiment
Vrouwen die nooit een verontschuldiging horen voor onbeschoft of kwetsend gedrag hebben een hogere bloeddruk. En een hoge bloeddruk kan het risico op een hartaanval of beroerte doen stijgen. De onderzoekers maten de bloeddruk van 29 mannen en 59 vrouwen tijdens het experiment. Beide groepen moesten een wiskundeoefening in 5 minuten afwerken. Ze werden 3 keer onderbroken en kregen te horen dat ze zich moesten haasten. Na 2 minuten verontschuldigden de onderzoekers zich voor hun onbeschoftheid aan de helft van de mannen en de vrouwen.

Gezondheidsvoordelen
De onderzoekers ontdekten dat de bloeddruk van vrouwen na een verontschuldiging 20 procent sneller terug daalt naar een normaal niveau. Bij een man daarentegen, duurt het 20 procent langer na een verontschuldiging voor zijn bloeddruk weer naar een normaal niveau zakt. Dit suggereert dat mannen zich druk maken na het horen van een verontschuldiging. De onderzoekers melden dat de resultaten aantonen dat je verontschuldigen bij vrouwen gezondheidsvoordelen heeft.

Trefwoorden van dit artikel: psyche, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Persoonlijk krijg ik de zenuwen als mensen sorry tegen me zeggen. Dat woord wordt zo te pas en te onpas gebruikt, dat het totaal geen betekenis meer heeft. Mijn ex zei het ook altijd. Op een gegeven moment heb ik gevraagd waar hij dan spijt van had, 'Ben je dan van mening veranderd, zou je het nu anders doen?' Nope, het speet hem dat IK boos was geworden. Nou, laat die sorry's dan maar zitten... :S

Leontien, 11 augustus 2010

Misschien is het voor de man wel helemaal niet zo gezond sorry te zeggen... overigens heeft de ned. vrouw niets te klagen. de gemiddelde nederlandse man, feminien tot in de porien geworden, doet niets anders dan zich verontschuldigen. Wat een idioot onderzoek. Als het andersom zou zijn, zou leontien.nl schrijven:"hij moet zich maar aanpassen, leren beter met stress om te gaan.' en zo is het. Heel raar stuk. Pseudowetenschap

renzo, 06 mei 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?