Drukke agenda? Vertraag de tijd

Drukke agenda? Vertraag de tijd

Door overvolle agenda's hollen we vaak achter onszelf aan. 5 manieren om tijd te vertragen.

Tijd lijkt tegenwoordig een schaars goed. In de 24 uren die een dag telt, moet ontzettend veel gebeuren. Ook Marisca van der Lied van Mijn Doel loopt soms tegen tijdgebrek aan. Het valt niet mee om een nieuwe sportschool voor vrouwen op te zetten, genoeg te sporten in verband met haar astma én haar kinderen een gezond maal voor te schotelen. Dan zou je soms willen dat je de tijd kon vertragen. Tijdmachines bestaan helaas niet, maar er zijn wel manieren om jouw tijdsbeleving te beïnvloeden. 5 manieren om tijd vertragen:

Tijdvertrager 1: Bewust en aandachtig
Begin met bewuster taken uit te voeren. Besteed aandacht aan de details van je omgeving en neem de sensaties van al je zintuigen waar. Dit kun je oefenen door 2 dagelijkse bezigheden te kiezen die je met volledige aandacht doet, bijvoorbeeld douchen en koken. Voel hoe het water op je lichaam valt, ruik de douchegel, zie de structuur van de tegels op de badkamermuur. Doordat je zo veel zintuiglijke informatie verwerkt, zal de tijd in je ervaring langzamer gaan.

Tijdvertrager 2: Neem letterlijk een time-out
Als je met een probleem zit, of dit nu in de gezinssfeer ligt of op werk, dan wordt het probleem groter naarmate je daar langer en meer aandacht aan besteedt. Je blijft in je gedachten hangen, waardoor de tijd snel gaat. Je verliest contact met je omgeving en het nu.  Neem op zo’n moment letterlijk een time-out. Leg je voeten op het bureau en kijk bewust naar buiten. Als je 5 of 10 minuten aandacht aan je omgeving besteedt, beland je weer in het nu. Wanneer we ons verbinden met de wereld en het huidige moment, vertraagt de tijd. Nog een voordeel is dat het je hoofd leegmaakt, waardoor er ruimte ontstaat voor creatieve ideeën.

Tijdvertrager 3: Deel je dag in blokken op
Verwerk 2 keer per dag een half uur je mail, in plaats van om de 10 minuten. En plan alle huishoudelijke klusjes achter elkaar in plaats van ze overal tussendoor te doen. Zo verminder je de chaos en creëer je meer tijd en rust in de werkdag.

Tijdvertrager 4: Volg het natuurlijke ritme van de dag
Probeer meer te leven met het ritme van de natuur en ga op je gevoel af. Begin ’s ochtends vroeg met taken die focus en energie vragen. Neem een pauze om 12 uur, dat zit letterlijk tussen het moment dat de zon opgaat en ondergaat. In de middag doe je klusjes die meer routineus zijn. Beschouwende gesprekken zijn geschikt voor het einde van de middag. ’s Avonds laat nog doorwerken is geen goed idee. Dan moet je juist ontspannen en je opladen voor een nieuwe dag.

Tijdvertrager 5: Onderneem nieuwe dingen
Elk jaar naar dezelfde camping gaan, op dezelfde plek staan en eten in hetzelfde restaurant en de vakantie zo weer om. Hier zul je ook geen intense herinneringen aan over houden. Ga je naar nieuwe plekken, ontmoet je nieuwe mensen en eet je nieuwe gerechten dan zal deze vakantie in je geheugen gegrift staan. En achteraf voelt deze week waarin je nieuwe ervaringen op deed, als een maand. Je hoeft hiervoor overigens niet naar de Himalaya af te reizen. Een nieuwe fietsroute uitproberen kan ook al avontuurlijk zijn. Het is maar net wat jij leuk vindt. 

TIP – Waarom lijkt de tijd soms voorbij te vliegen, terwijl wachten in voor de kassa een eeuwigheid duurt.  Lees het in het artikel: Hoe jaren voorbij kunnen vliegen.

Trefwoorden van dit artikel: psyche
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?