Vrouwen zijn onbewust bang dik te worden

Vrouwen zijn onbewust bang dik te worden

Ook zelfverzekerde vrouwen hebben een ingebouwde angst om aan te komen. Mannen daarentegen hebben weinig interesse in hun eigen gewicht.

De mate waarmee vrouwen met hun figuur bezig zijn, lijkt soms wat overdreven. Recent onderzoekt wijst nu uit dat dit geen bewuste keus is. Onderzoekers van de Brigham Young University stelden althans vast dat vrouwen een ingebouwde en onbewuste angst hebben om aan te komen wanneer ze een vreemde met overgewicht zien.

Hersenscans
De ontdekking werd gedaan aan de hand van tests waarbij de hersens van vrouwelijke proefpersonen gescand werden, terwijl zij naar afbeeldingen van vreemde, dikke vrouwen keken. De hersenscans toonden aan dat de beelden delen van de hersenen stimuleerden die identiteit en zelfreflectie regelen. Dit bewijst volgens de Amerikaanse onderzoekers dat vrouwen geconditioneerd zijn angst te hebben om aan te komen. Dezelfde tests bij mannen toonden aan dat ze geen interesse hebben in hun eigen gewicht. Deze uitkomst verklaart volgens de onderzoekers waarom meer vrouwen eetstoornissen ontwikkelen.

Onbewust
De angst van vrouwen zou zich manifesteren zonder dat daar actieve (bewuste) gedachten mee gemoeid zijn. Volgens neurowetenschapper Mark Allen hadden de vrouwen in de studie geen voorgeschiedenis van eetstoornissen. Bovendien projecteerden ze een gezonde houding ten opzichte van hun figuur. Het onderzoek wijst uit dat ook gezonde zelfverzekerde vrouwen diep van binnen angstig zijn om dik te worden.

Bij toeval ontdekt
Dat vrouwelijke hersenen deze eigenschap bezitten, ontdekten Allen en zijn team per toeval. Bij eerder, vergelijkbaar onderzoek ontdekten de onderzoekers al dat vrouwen met een eetstoornis extreem ongelukkige gevoelens krijgen bij het zien van een dik persoon. In sommige gevallen gaan ze zichzelf zelfs verachten. De bedoeling van dit onderzoek was een verschil in de hersenen van vrouwen met eetstoornissen en gezonde seksegenoten te ontdekken. Maar het toonde aan dat zelfs ‘normale’ vrouwen onbewust slank willen zijn en dat zelfverzekerde vrouwen veel meer risico lopen op eetstoornissen dan mannen.

Schoonheidsideaal
Allen verklaart tegenover The Telegraph dat de slanke boodschappen die vrouwen krijgen het schoonheidsideaal in stand houden. "Velen leren dat hun figuur en slank zijn belangrijk is, de reactie van hun hersenen reflecteert dit. Dit is verkeerd en vergroot het risico op eetstoornissen bij vrouwen." Het onderzoek, dat opgenomen wordt in de mei-editie van vakblad Personality and Individual Differences, is onderdeel van een langdurige studie die erop gericht is behandelwijze voor eetstoornissen te verbeteren.

Trefwoorden van dit artikel: psyche, gewicht
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?