Leuke weetjes over rode wijn

Leuke weetjes over rode wijn

Hoe kun je zien of je een goede rode wijn te pakken hebt. Is rode wijn gezond? En zo ja, is het gezonder dan witte wijn of maakt het geen verschil…

Wijn en gewicht
Vrouwen die wijn drinken zouden minder kans hebben om aan te komen dan geheelonthouders. Dat is in ieder geval wat onderzoekers van de Harvard University beweren na hiervoor 19.000 vrouwen te hebben bestudeerd. Onderzoekers denken nu dat dit komt omdat alcohol op een andere manier in de lever afgebroken wordt. Hierdoor zou het lichaam van alcohol vooral hitte maken en geen vet, zoals eerder aangenomen werd.
In het onderzoeksrapport stellen de onderzoekers dat van een direct verband tussen lichaamsgewicht en alcohol geen sprake is. Anderen lijken echter nog wel ruimte voor een kanttekening te zien. "Natuurlijk, als vrouwen meer dan twee drankjes alcohol per dag drinken zullen ze aankomen", denkt Catherine Collins van de Britse Dieet Associatie. "Dit onderzoek toont juist aan dat matigheid de sleutel is tot een gezonde levensstijl."

Wijn en het hart

Veel studies tonen aan dat een matige consumptie (1 à 2 glazen per dag) van rode wijn gezond is en onder meer het risico op hart- en vaatziekten vermindert, doordat het de bloeddoorstroming bevordert.  Deze positieve werking is vooral te danken zijn aan resveratrol, een stof die aanwezig is in druivenschillen waar rode wijn van is gemaakt. Wijnen uit gebieden met extreme weersomstandigheden, zoals Chili, Australië en Argentinië, bevatten meer resveratrol dan wijnen uit onder meer Frankrijk.

Wijn en gezondheid
Er zijn nog meer gunstige gezondheidseffecten van rode wijn gevonden, zoals een verminderde kans op Alzheimer, longkanker, voedselvergiftiging, diabetes en eierstokkanker. Bij deze onderzoeksresultaten moet volgens de directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap Wim van Dalen echter een kanttekening geplaatst worden. Volgens van Dalen blijft alcohol kankerverwekkend. Dat zou uit tal van studies blijken. Bij een of twee glazen alcohol per dag zou de kans op kanker met tien procent toenemen. Volgens van Dalen klopt het dat matig alcoholgebruik hartklachten kan voorkomen omdat het voorkomt dat aders dichtslibben. Maar als je niet alleen naar het hart kijkt, zul je niet zo gauw een glas wijn adviseren. Geheelonthouder worden hoeft volgens Van Dalen niet. Hij noemt het risico van een glas per dag 'aanvaardbaar', maar dat is wat anders dan 'gezond'.

Rode wijn versus witte wijn
Rode wijn zou gezonder zijn dan witte wijn. Dit is te danken zijn aan de eerder genoemde stof resveratrol die aanwezig is in druivenschillen. Witte wijn wordt gemaakt uit het vruchtvlees van de druif en zou deze heilzame stof dus missen. Uit rattenproeven is nu echter gebleken dat ook de witte variant ook goed voor de gezondheid is. De gezondheidseffecten bleken hetzelfde te zijn bij ratten die rode wijn of enkel het ‘wonderingrediënt’ resveratrol binnenkregen. Bovendien vond men dat de bloeddruk daalde bij de wijndrinkende dieren.

Tips
- Restje rode wijn over? Vries dit in en gebruik het voor een lekkere saus.

- Door rode wijn in je glas rond te laten draaien, kun je zien of het van goede kwaliteit is. Als de wijndruppels langs de binnenkant naar beneden ‘druppelen’, heb je een goede wijn te pakken.

- Een geopende fles kun je in principe nog drie dagen bewaren. Je kunt controleren of de wijn nog goed is door eraan te ruiken: wanneer het een ziekenhuisgeur of naar een oude doos in een garage ruikt, kan je hem het beste weggooien.

Trefwoorden van dit artikel: alcohol
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

De manier waarop de wijn na het walsen in het glas naar beneden komt zegt niets of de wijn "goed" is of van goede kwaliteit,dat is feitelijk onjuist. Kwalitatief goede wijn laat de geur terugkomen in de smaak, heeft geen fouten, is helder en heeft een mooie afdronk. Ook is de wijn niet overdreven zuur of heeft te veel onrijpe tannines. Om enkel op de tranen te focussen...is echt te kort door de bocht

Ivo, 27 juli 2013

Als Beaujolais, Cotes du Rhone/Ventoux ed liefhebber die meteen tig aantal flessen zou kopen van een wijn die mij smaakt: Wijn tegenwoordig smaakt niet meer zoals wijn zou moeten en hoort te smaken en jaren geleden ook smaakte. Bijvoorbeeld een goede en smakelijke fles rode Beaujolais kostte toen zo'n 10 Gulden en een in Californië van de Gamay druif gemaakte fles wijn kostte in een Hilton hotel restaurant in de USA 8 of 9 dollar, beide wijnen smaakten naar de Gamay druif en waren daarom met geur, smaak en afdronk een feest om te drinken. Zoiets is tegenwoordig niet meer te vinden! Het zijn allemaal overwegend reukloze, meestal zurig smakende of smakeloze wijntjes zonder enige afdronk. Recentelijk nog een € 12,90 Beaujolais van 2009, een zeer goed Beaujolais jaar vlgs "kenners", geproefd. Wat een armoe en teleurstelling, zeker gezien de beschrijving: "uitzonderlijke klasse en misschien wel de allerlekkerste Beaujolais enz.". De maker monsieur of madame Y. Métras zou zich ervoor moeten schamen. Deze was uit een door mijzelf samengesteld proefpakket van 8 verschillende flessen rode wijn, geen enkele is het nabestellen waard. Dit was meteen mijn laatste wijnavontuur, ik zal geen rode wijn meer kopen. Het afgelopen jaar heb ik nogal wat flessen overwegend bij slijters gekocht en na geproefd te hebben meer wijn door de gootsteen gespoeld dan opgedronken en geen enkele fles wijn getroffen die het nabestellen waard was. Ook de ster-, omfietswijnen en dergelijke is m.i. allemaal onzin. heb ik wel eens geprobeerd maar ik ben de afgelopen jaren niets lekker drinkbaars tegengekomen. Nu zult u zeggen smaken verschillen en gelijk heeft u maar ik weet nog hoe een goed gemaakte wijn kan en hoort te smaken. Jammergenoeg is er nu een hele generatie wijdrinkers die dat niet kunnen weten. Zo en dan nu een glaasje JD tegen de schrik.

Kenner, 28 april 2011

het islandelijk bewezen dat je ook borstkanker kan krijgen van 3 glazen of meer alcohol per dag het zijn nuttige tips die je krijgt, ga zo door met deze nieuwsbrief

romy landegent, 01 oktober 2010

Het blijft verwarrend om steeds weer te lezen dat het dan weer gezond, dan weer ongezond is. Misschien willen we wel te graag dat het gezond is?

Jeroen, 28 september 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?