Alcoholische ‘caloriebommetjes’

Alcoholische ‘caloriebommetjes’

Het seizoen voor party’s en feestplezier! Helaas kan feesten een last zijn voor iedereen die gezond wil blijven eten en drinken om niet ongewenst aan te komen in gewicht.

We kunnen de meeste ‘caloriebommetjes’ wel opnoemen tijdens diners, maar de drankjes zijn minstens zo belangrijk. Kies je voor een glas fris, een sapje of wil je toch graag een glaasje alcohol meedrinken? Kies dan bewust.

Hoewel sommige alcoholische dranken een betere keuze zijn dan andere bevat alcohol altijd calorieën.  Helaas kun je calorieën niet vermijden als je van een alcoholische drank wil genieten. Je kunt dit wel beperken door te kiezen voor dranken die een beperkte hoeveelheid koolhydraten en suikers bevatten.

Bier en wijn worden ook wel zwak alcoholische dranken genoemd omdat ze een alcoholpercentage van minder dan 15% bevatten. Bier bevat 4% alcohol en wijn 10%. Alcohol levert 7 calorieën per gram. Dat is bijvoorbeeld 105 kilocalorieën in een glas bier en 82 kilocalorieën in een glas rode wijn. Dat is veel als je het vergelijkt met andere dranken. Daar zijn de calorieën uit de suikers in de drank nog niet bij opgeteld. Alcohol kan bovendien de eetlust aanwakkeren. Door hapjes bij de borrel loopt het aantal calorieën verder op. 

 
Een cocktail, veelal vol suiker, dus ook calorieën, kan er tijdens een etentje al snel voor zorgen dat je ongemerkt een paar honderd extra calorieën nuttigt. Sterke drank bevat weinig suiker en koolhydraten, omdat het gemaakt wordt uit natuurlijke suikers , fruit en granen welke worden gefermenteerd en gedestilleerd tot alcohol. Ook alcohol bevat calorieën, iets dat al snel vergeten wordt. Daarnaast worden sterke dranken vaak gemixt met suikerhoudende frisdranken en fruitsap. Dit neemt niet weg dat je niet kunt genieten tijdens een etentje, maar ook hierbij geldt: drink met mate.
 
Deze likeuren bevatten vrijwel geen koolhydraten en suikers: 

Gin
Gin is gemaakt van een graankorrel en op smaak gebracht met jeneverbessen. Het heeft een alcoholpercentage van 35% in volume. Het is ook meestal gemaakt met citrus zoals citroen, sinaasappel, grapefruit of citroenschil. Pure gin bevat geen suiker of koolhydraten, maar de populaire mixdranken, zoals gin-tonic weer wel. 

Rum
Rum is vrij van toegevoegde suikers of koolhydraten en wordt meestal gemaakt van suikerriet. Er zijn verschillende soorten: witte rum, amber rum, donkere rum, gekruide rum en oude rum. Typisch, hoe donkerder de rum, hoe ouder hij is. Aan rum met een smaak is vaak suiker toegevoegd, probeer deze soorten te vermijden. De gemiddelde rum heeft een alcoholpercentage van 35% in volume.

Wodka
Wodka wordt meestal gemaakt van graankorrels zoals rogge, tarwe of aardappelen en heeft een alcoholgehalte van 35 tot 50 volume-%. Aan gearomatiseerde wodka’s is vaak suiker toegevoegd.

Whisky
Whisky wordt gemaakt van een gefermenteerde graan puree, meestal gerst, rogge, tarwe of mais. Afhankelijk van waar het gemaakt is of waarvan het is gemaakt , kan whisky in naam verschillen. Geen van allen bevatten ze suikers of koolhydraten. De meeste whisky heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40% in volume. 

Probeer een van deze cocktails eens met minder dan 200 calorieën per glas:
  • Granaatappel cocktail
    Het granaatappel seizoen loopt meestal van oktober tot en met februari, dus de winter is de perfecte periode om met een granaatappelcocktail indruk te maken bij de gasten. Ingrediënten: 150 ml citroenwodka, 150 ml spa rood, 150 ml 100% granaatappelsap, ijs , citroenschijfje, 1 eetlepel granaatappelzaadjes. Calorieën: 143.
  • Cranberry peer cocktail
    Van deze eenvoudige smakelijke cocktail met de smaken van het seizoen kunt u genieten zonder schuldgevoel. Ingrediënten: 150 ml wodka, 150 ml 100% cranberrysap, 150 ml perensap en ijs. Schud de ingrediënten in een cocktailshaker tot alles goed gemengd is. Vul een cocktailglas met ijs en giet het mengsel erin. Garneer met een stukje peer in kaneel op de rand van het glas. Calorieën: 145.

Trefwoorden van dit artikel: alcohol, alcoholische cocktails, dranken
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Een weetje, zonder persoonlijk oordeel, dat zelden in dit soort artikelen vermeld wordt: Alcohol bevat relatief wel veel energie die wel in de energiebalans meetelt, maar die niet als vet kan worden opgeslagen in het lichaam. Van uitsluitend alcohol kun je niet dik worden (daarom zie je zelden dikke alcoholisten tenzij in hun drankjes voedingsstoffen zitten). Het zijn andere voedingsstoffen, naast alcohol dus, die in geval van overtollige energie inname voor die opslag zorgen.

Bob, 23 november 2020

Hallo, Uit dit stukje begrijp ik dat je info geeft over alcohol en kcal. Door de keuze die je maakt om bier en wijn wel te noemen met het aantal calorieën en gin, rum enz te benoemen als: bevat geen suiker of koolhydraten wek je de indruk dat dit lekker light is. Terwijl 1 borrelglas gin 122 kcal bevat, zo ook rum, wodka en whisky . Ook de uitleg over wat alcohol in je lijf (elke vorm van alcohol) doet met je bloedsuikerspiegel is half en dat is jammer want hiermee kan men geen goede keuze maken na het lezen van je stuk. . Mvg Wendy

Wendy, 28 augustus 2016

Nu het is inderdaad moeilijk om aan een zaal te komen waar de juegd tot 18 jaar mag drinken dus ga deze door sturen naar mijn kleindochter voor haar vriendinnen om dit te gaan proberen. Mogelijk werkt het, want zij wordt 18 en ik zelf 65 en willen dit samen vieren.

marijke van nunen, 04 januari 2015
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?