Mannen genieten meer van alcohol dan vrouwen

 Mannen genieten meer van alcohol dan vrouwen

Mannen genieten over het algemeen meer van drank dan vrouwen. De kans dat zij alcoholist worden is dan ook twee keer zo groot. Tot nu toe was de onderliggende biologische oorzaak voor dit verschil in kwetsbaarheid een mysterie voor de wetenschap. Maar nieuw onderzoek onthuld waarom mannen meer genoegen beleven aan het drinken van bier en wijn.

Columbia en Yale University onderzochten het verschil tussen het biologische effect van alcohol op de hersenen van mannen en vrouwen. Ze lieten mannelijke en vrouwelijke studenten alcohol drinken in het laboratorium. De onderzoekers bekeken door middel van een hersenscan het dopamine-gehalte in de hersenen van de deelnemers. Dopamine is een neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot en blijdschap.

Dopamine
Hoewel de mannen en de vrouwen een zelfde hoeveelheid bier en wijn dronken, kwamen er bij de mannen meer neurotransmitters vrij dan bij de vrouwen. De dopamine kwam vrij in het gedeelte van de hersenen dat geassocieerd wordt met plezier, beloning en het ontstaan van verslavingen.

Verslaafd

Volgens onderzoeker Nina Urban, hebben mannen hierdoor vaker positieve associaties met alcohol. Dit zou kunnen bijdragen tot het verlangen naar alcohol en een groter risico meebrengen tot het ontwikkelen van een gewoonte of alcoholverslaving.

Meer alcohol nodig

Nog een belangrijke observatie in de studie is de verminderde vrijmaking van dopamine na meerdere zware drinkpartijen. Mensen moeten dus meer gaan drinken, om dezelfde kick te bereiken. Volgens Urban kan deze observatie ook verklaren waarom drinken een gewoonte wordt.

De ontdekking vormt een belangrijke stap voorwaarts in onderzoek naar alcoholisme. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: alcohol, alcoholverslaving, wijn, bier, verslaving
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?