Drank verpest brein

Drank verpest brein

Een glaasje wijn of een cocktail op z'n tijd is heerlijk. Maar pas op als je de neiging hebt veel te drinken: alcohol blijkt schadelijker voor vrouwenhersenen dan voor mannenhersenen. Vrouwelijke alcoholisten krijgen zelfs drie maal zo snel schade aan hun hersenen dan mannelijke alcoholisten

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Gotenborg. De wetenschappers maten om de zoveel tijd het serotoninepeil in de hersenen van een groep alcoholisten. Serotonine is een stofje dat opdrachten vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam verstuurt én je geluksgevoel verhoogt. Een gebrek aan serotonine kan leiden tot depressies en andere stoornissen.

De wetenschappers onderzochten de hersenfuncties van 42 alcoholverslaafden, van wie een derde vrouwen. Na vier jaar buitensporig drinken was het serotoninepeil in de hersenen van de vrouwelijke proefpersonen gehalveerd. Bij mannen bleek dezelfde schade pas na twaalf jaar drankmisbruik aangericht.

Maar wanneer drink je eigenlijk teveel? De Gezondheidsraad adviseert volwassen vrouwen niet meer dan gemiddeld één glas alcohol per dag te drinken. Voor mannen is dat twee glazen per dag. Eén glas per dag brengt de gezondheid nauwelijks schade toe - je hebt alleen wel een licht verhoogd risico op borstkanker. Drink je meer dan een glas per dag, dan loop je kans op bijvoorbeeld een laag ijzergehalte in je bloed, leververvetting, vermoeidheid, depressie, problemen op het werk, kanker en een hoge bloeddruk.

Een paar extra adviezen om verantwoord met drank om te gaan zijn: hoe minder alcohol, hoe beter. Drink sowieso twee dagen per week geen alcohol, om te voorkomen dat het een gewoonte wordt. Drink niet als je nog moet werken, studeren of sporten. Drink ook niet als je ziek of moe bent. Neem geen alcohol als je nog moet deelnemen aan het verkeer. Drink niet als je zwanger wilt worden.

Alcohol drinken als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant. De kans dat je meer alcohol gaat drinken, is groot. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanning of problemen alcohol te gaan drinken.

Drink je meer alcohol dan wat volgens de norm verantwoord is? Probeer eens een week of drie om je aan de norm voor verantwoord alcoholgebruik te houden. Lukt dat? Prima. Merk je dat het niet lukt, dan is het belangrijk om stappen te ondernemen. Je kunt naar je huisarts gaan, maar ook online hulp zoeken. Op de website Alcohol onder controle kun je bijvoorbeeld een test doen en je kunt er ook hulp vragen.

Bron: nu.nl / Alcohol onder controle


Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, alcohol, verslaving, hersenen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?