Wijn bij kerstmaaltijd veroorzaakt geen indigestie

Wijn bij kerstmaaltijd veroorzaakt geen indigestie

Uit recent onderzoek blijkt dat wijn drinken bij een calorierijke maaltijd, de spijsvertering vertraagt. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, veroorzaakt het geen oprispingen, boeren of opgeblazen gevoel. Wijnliefhebbers kunnen dus met een gerust hart een glaasje wijn drinken tijdens de feestdagen.

Dat blijkt uit een klein Zwiterse onderzoek van de University Hospital of Zurich. De onderzoekers lieten twintig mensen een flinke kaasfondue eten. De helft van de deelnemers dronk daarbij 300 ml wijn, de andere helft zwarte thee. Anderhalf uur na het eten mochten de deelnemers kiezen tussen een likeurtje of een glas water. Vervolgens legden ze een ademtest af om te bekijken hoe de alcohol hun spijsvertering had beïnvloed.

Trage spijsvertering
Uit de resultaten blijkt dat de spijsvertering een stuk langzamer was bij de groep mensen die alcohol bij hun kaasfondue hadden gedronken. Degenen die het meeste alcohol hadden opgenomen, kampten met de traagste vertering. Toch, benadrukken de onderzoekers, laat het onderzoek ook zien dat alcohol niet bijdraagt aan een verhoogde kans op spijsverteringsproblemen.

Langer vol

Onderzoeker dr. Mark Fox: ‘Alcohol ontspant de maag, waardoor de kracht om de maaltijd uit de maag te drijven ook beperkt wordt. Je zult je daardoor langer vol voelen en dat is ook precies wat de alcoholdrinkende deelnemers meldden.’ Hoe meer je drinkt, hoe sterker dat geldt. ‘Het grootste probleem, zeker bij mensen die vaker brandend maagzuur hebben, is dat je dan ook ’s nachts nog vol zit en last hebt van maagzuur in je slokdarm.’

Kerstmaal

Gezonde mensen kunnen nu gerustgesteld zijn dat ze kunnen blijven genieten van een calorierijke feestmaaltijd met daarbij een paar glaasjes wijn, zonder dat ze zich zorgen maken over een ongemakkelijk gevoel achteraf.

Benieuwd wat wijn nog meer met je gezondheid doet? Lees dan Leuke weetjes over rode wijn

Trefwoorden van dit artikel: wijn, alcohol, voeding, spijsvertering, brandend maagzuur, kerstmis
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?