Vijf sportbeha-tips

Vijf sportbeha-tips

Een sportbeha is een echte must als je gaat sporten. Want als je sport in een gewone beha, stuiteren je borsten in het rond en dat is niet goed voor je huid en het weefsel in je borsten. Bovendien kan het behoorlijk pijn doen. Maar wat is een goede sportbeha voor jou?

Je kent dat wel. Je staat in een pashokje met een nieuwe beha aan en je denkt: hm, die zit best goed. Ik neem 'm. Maar als je de beha dan echt gaat dragen, merk je plotseling dat hij schuurt, helemaal niet zo comfortabel zit als je dacht of toch niet stevig genoeg is. Erg jammer, want beha's zijn behoorlijk duur.

Sportbeha's zijn net zo prijzig, en juist bij deze beha's is het nog belangrijker dat ze goed zitten. Een gemiddelde borst weegt 200 tot 300 gram en als hij teveel stuitert, kan de huid op den duur uitrekken en gaan je borsten hangen. Een gewone beha voorkomt dat niet voldoende tijdens het sporten: die beperkt het gestuiter maar met 38%. Een sportbeha zorgt ervoor dat borsten 78% minder stuiteren. Als je een goede koopt tenminste.

En daar zit 'm nou net de kneep, want een beha die in de winkel mooi zat kan tijdens het sporten een behoorlijke miskoop blijken. Waar moet je op letten als je een sportbeha koopt? Elke vrouw heeft andere borsten, maar toch zijn er vijf belangrijke tips die voor iedereen gelden.

1. Ingekapselde beha voor grote borsten

Kies allereerst de juiste beha voor jouw borsten. Heb je grote borsten? Dan is een zogenaamde 'ingekapselde beha' de juiste keuze. Een ingekapselde beha heeft twee aparte cups van niet-elastisch materiaal. Hij heeft geen beugels, wel een elastische onderband. Ook als je last hebt van kneuzingen aan het voorste deel van je borsten is een ingekapselde beha geschikt voor jou.

2. Compressiebeha voor middelgrote tot kleine borsten

Heb je kleine tot middelgrote borsten? Probeer dan een 'compressiebeha'. Zo'n beha bestaat uit één stuk elastisch materiaal, vaak met gekruiste bandjes op de rug. De beha perst de borsten als het ware tegen de borstkas, waardoor de bewegingsvrijheid veel kleiner wordt.

3. Goede pasvorm

Een sportbeha moet niet zo strak zitten dat je amper kunt ademen, maar wel zo strak dat hij niet verschuift. Hij mag aan de achterkant niet opkruipen; een sportbeha moet overal op dezelfde hoogte zitten en ook blijven zitten als je gaat bewegen. De bandjes moeten breed en zacht zijn, zodat ze niet in je huid snijden.

4. Het juiste materiaal

Koop een sportbeha van ademend materiaal en vermijd stoffen die zweet absorberen, zoals puur katoen. Dat kan irritaties opleveren. Let op naden en eventuele versieringen: ook die kunnen irriteren tijdens het sporten. Als je zweet, krijg je immers sneller last van schuurplekjes dan normaal. Kies daarom liefst een zo naadloos mogelijke beha zonder versierselen.

5. De pashokjestest

Eigenlijk weet je pas of een beha echt goed zit als je er eenmaal in gesport hebt. Dat is natuurlijk niet mogelijk in een winkel. Maar wat je wel kunt doen in het pashokje, is op en neer springen en heen en weer hupsen om te voelen of je borsten wel goed ondersteund worden. Hef ook je armen even boven je hoofd om te checken of de elastische band wel écht goed blijft zitten en niet aan de achterkant omhoog kruipt. Gebeurt dat wel, dan heb je een kleinere maat nodig. Vraag eventueel advies aan de verkoopster.

Bron: Gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: sportbeha, sporten, fit en bewegen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wil je weten of je de juiste maat sport bh draagt? Of wil je weten welke sport bh voor jou het meest geschikt is? Doen de sport bh-test, zie webpagina http://www.sportbhtest.nl/ Beantwoordt 10 korte vragen en je krijgt van Anita van Elmpt, sport bh-deskundige, per e-mail GRATIS persoonlijk advies.

Anita van Elmpt, 23 september 2017

Kijk als je een nieuwe sport bh wilt kopen op www.sportbeha.com Ik ben niet de eigenaar van deze winkel , maar een zeer tevreden klant die erg goed geholpen is

Marleen, 11 januari 2013

Ja een goede sportbh is belangrijk en als je echt een goede site wil voor advies en/of kopen en assortiment ga dan naar : www.kiesdejuistesportbh.nl gratis advies op basis van een door jou ingevulde lijst, prima keuze > super site !

margreet, 09 juni 2011

Ik gebruik met fietsen altijd de Pure Lime Push-up en die is super, hij zit als gegoten, geeft super steun en staat ook nog eens mooi!

Carla Janssen, 09 juni 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?