11 redenen om te fietsen

11 redenen om te fietsen

Of je nu fietst omdat het goed is voor je gezondheid of omdat je het heerlijk vindt om buiten te zijn. Kiezen voor fietsen is een van de beste beslissingen die je kunt maken. Nog niet overtuigd? Hier volgen een aantal redenen om toch maar eens op de fiets te stappen.

Verlies gewicht 
Veel mensen die graag wat pondjes willen verliezen denken dat een stuk joggen de beste manier is om dat voor elkaar te krijgen. Terwijl hardlopen er wel voor zorgt dat je vet verbrandt is het behoorlijk afzien als je al te zwaar bent. Moet je je eens voorstellen dat je 2 tot 3 keer je lichaamsgewicht draagt bij het neerzetten van iedere voet tijdens het rennen. Als je al te zwaar bent is dit een enorme belasting. Je kunt ook kiezen voor de fiets! Het meeste gewicht ligt op je zadel waardoor het minder belastend is voor je gewrichten. Hardlopen kan nog wel even wachten.
 
Slaap dieper
Een fietsritje in de morgen spreekt je misschien  niet zo aan, maar het helpt je om beter te slapen. Een onderzoek heeft een aantal personen dagelijks 20-30 minuten laten fietsen. Het resultaat daarvan was dat de tijd om in slaap te komen gehalveerd was en dat er een uur langer geslapen werd, wat de gezondheid weer ten goede komt. Door buiten te zijn en dus meer in het daglicht bent, ben je beter in staat je natuurlijke slaapritme terug te vinden. Daarnaast zorgt zonlicht ervoor dat de aanmaak van het stresshormoon cortisol vermindert, dit kan weer bijdragen aan een goede nachtrust.
 
Fietsen maakt jong
Dermatologische onderzoeken hebben aangetoond dat fietsen ouderdomsverschijnselen afremt. Dit komt door de toenemende zuurstof circulatie in de huid door de buitenlucht. Door een toename van het zuurstofgehalte in het bloed levert het meer voedingsstoffen aan huidcellen en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Daarnaast zorgt beweging, zoals fietsen, ervoor dat de productie van collageen optimaliseert waardoor rimpels minder snel zichtbaar worden en de huid beter herstelt. Vergeet je niet goed in te smeren voordat je op de fiets stapt!
 
Je baas zal blij met je zijn
 En dan hebben we het niet over een gestroomlijnd lichaam dat zorgt voor een romantische blik van je baas. We hebben het over je effectiviteit binnen het bedrijf. Uit verschillende studies blijkt dat werknemers die voor hun werk of in de lunchpauze sporten gemotiveerder zijn en beter om kunnen gaan met werkstress. Daarnaast bevordert beweging de sfeer op de werkvloer, nemen werknemers minder lange pauzes en zijn ze beter in staat hun werk op tijd af te hebben. Helaas bestaat er nog geen studie die aantoont dat fietsen de kans op promoties vergroot.
 
Help je darmen
De voordelen van fietsen gaan verder dan je denkt. Fysieke activiteit zorgt ervoor dat voeding sneller wordt verwerkt door je lichaam. Je darmen werken sneller en er wordt meer water opgenomen om je voeding beter te kunnen verteren. Daarnaast verhoogt de ademhaling en het hartritme wat er weer voor zorgt dat de spierspanning wordt gestimuleerd. Dus ook de spieren rondom de organen en het hart verbeteren in conditie.
 
Fietsen maakt slimmer
Amerikaanse onderzoeken tonen aan dat een toename van 5% van de hartcontractie al zorgt voor een verbetering van 15% van de hersenactiviteit. Hierdoor worden mentale tests beter gemaakt. Fietsen zorgt er namelijk voor dat er meer hersencellen worden aangemaakt in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Lichamelijke activiteit verhoogt de bloedcirculatie en daarmee het zuurstofgehalte in de hersenen. Dit alles kan verklaren waarom beweging kan helpen tegen een ziekte als Alzheimer.
 
Je bent sneller
Wanneer je kiest voor de fiets blijk je volgens onderzoek een keer zo snel te zijn dan wanneer je altijd kiest voor de auto. In de spits is het zelfs zo dat je van het uur dat je onderweg bent, de helft van de tijd verspilt zonder dat je vooruit komt. Terwijl je op de fiets allang weer thuis zou zijn en nog aan je gezondheid hebt gewerkt ook.
 
Minder vatbaar voor ziektes
Vergeet appels, fietsen is de nieuwe manier om de dokter buiten de deur te houden. Beweging zorgt ervoor dat het immuunsysteem actief blijft, zodat een bacterie geen kans heeft binnen te dringen. Mensen die 5 dagen per week iedere dag 30 minuten fietsen, blijken de helft minder ziektedagen op te nemen dan mensen die niet bewegen.
Daarnaast zorgt fietsen ervoor dat je, anders dan je misschien zou denken, minder vervuilde luchtdeeltjes inademt dan wanneer je kiest voor de auto of het openbaar vervoer. 
 
Leef langer
Dat beweging gezond voor je is weet je vast al wel maar toch kunnen we het niet vaak genoeg herhalen. Door iedere week 3 fietsritjes van 45 minuten te maken kan je biologische leeftijd zelfs tot 9 jaar verjongen. Mensen die regelmatig bewegen lopen een minder groot risico op hart&vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, obesitas en zelfs de kans enkele vormen van kanker. 
Uit studies is zelfs gebleken dat geregeld fietsen het risico op hartritmestoornissen tot 50% kan verminderen. Veel hartfalen kunnen dan ook voorkomen worden als men fitter zou zijn door bijvoorbeeld regelmatig op de fiets te stappen. 
 
Duurzaam
Twintig fietsen kunnen op dezelfde plaats geparkeerd worden als een auto. Het kost ongeveer 5% van het materiaal en energie om een fiets te maken, ten opzichte van het produceren van een auto. En een fiets zorgt niet voor vervuiling.
Fietsen zijn ook efficiënt, je bent minstens 3 keer zo snel dan lopend voor dezelfde energie die je moet leveren. De brandstof investeer je in jezelf in plaats van in benzine en zorgt voor een optimale prestatie . Je bent 6 keer zwaarder dan je fiets, maar een auto is wel 20 keer zwaarder dan jij. Het is dus veel efficiënter om jezelf te voorzien van brandstof in vergelijking met je zware auto.
 
Geniet van een fietstochtje met het gezin
Fietsen is een activiteit die de familie samen kan doen. De kleinste kan mee in een zitje of in een fietsbuggy, de oudere kinderen kunnen zelf fietsen en het dagje uit is compleet met een picknick onderweg. En er is niets meer wat ons tegen houdt, want met de komst van de elektrische fiets kunnen opa en oma ook gewoon mee. Door het juiste voorbeeld te laten zien aan je kinderen kan zomaar de nieuwe Leontien van Moorsel of Michael Boogerd zijn geboren. Kinderen blijken namelijk, niet verrassend, beïnvloed te worden door de gewoontes van hun ouders. Wanneer je kinderen zien dat je geregeld fietst, zal het ook voor hen een gewoonte worden en zullen ze het voorbeeld opvolgen. 
Laat je niet verrassen wanneer je kinderen zich schamen voor je ‘niet-matchende’ fiets outfit wanneer ze gaan puberen. Je kunt dit voorkomen door even een kijkje te nemen op leontien.nl
 
Veel fietsplezier! 

Trefwoorden van dit artikel: fietsen, bewegen, fietsredenen, sporten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

goed artikel en conforme stimulans maar jammer dat onze Michael en leontien als voorbeelden worden aangehaald--iedereen weet daar inmiddels het nodige van;overigens,ga door met uw nuttige berichten;gr.jaap.

jaap de vries, 24 september 2017
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?