Gebruik je kop...

Gebruik je kop...

... helm op! Dat het belangrijk is om een helm te dragen als je op de racefiets stapt, weet je natuurlijk al lang. En hopelijk doe je dat dus ook. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat fietsers zonder helm ongeveer drie keer zoveel kans lopen om aan hoofdletsel te overlijden na een ongeluk dan fietsers die wel een helm dragen.

Dit onderzoek is gedaan onder Canadese verkeersslachtoffers op alle soorten fietsen, dus niet alleen onder wielrenners. Dat je op een racefiets een nog groter risico loopt dan op een gewone fiets is logisch: je gaat harder, dus als er iets gebeurt, val je ook harder. En doordat je snelheid hoger is, schatten andere verkeersdeelnemers vaak niet goed in hoe snel je nadert, dus is de kans op ongelukken ook groter.

Gek genoeg zijn er nog altijd veel mannen en vrouwen die zonder helm op hun racefiets stappen. Zeker als je met z'n tweeën of in een groep fietst is dat echt onverantwoord: een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Je haakt met je sturen in elkaar of raakt elkaar op een andere manier en dan ga je tegen de vlakte. Als je een helm draagt, kom je er vaak met een paar schaafwonden vanaf. Draag je geen helm en klap je met je hoofd op straat, dan kunnen de gevolgen veel groter zijn.

De onderzoekers in Canada, van het St. Michael's Hospital in Toronto, zagen een duidelijk verband tussen overlijden als gevolg van hoofdletsel en het dragen van een helm. Ze bestudeerden de ziekenhuisstatussen van 129 mensen die tussen januari 2006 en december 2010 overleden als gevolg van een ongeluk met de fiets. De fietsers waren tussen de 10 en de 83 jaar oud, 86 procent was man. Bij meer dan driekwart van de ongelukken was een motorvoertuig betrokken.

Wat bleek? De fietsers die overleden als gevolg van hoofdverwondingen droegen drie keer zo vaak geen helm, in vergelijking met de fietsers die overleden als gevolg van andere verwondingen. Deze uitkomsten bevestigen dus het beschermende effect van een helm.

Dus gebruik je kop: zet een helm op!
Bekijk onze fietshelmen in de webshop.

Foto: flickr

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten, wielrennen, fietsen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?