Fiets hard, leef lang

Fiets hard, leef lang

Snelle fietsers leven langer! Het klinkt ongelooflijk, maar door net iets harder dan je gewend bent van A naar B te trappen, kun je je leven wel tot vijf jaar verlengen. Het is heel gezond om je hart flink te voelen bonzen als je naar je werk of de supermarkt fietst.

Dat blijkt uit een onderzoek van Deense wetenschappers. Zij hebben het fietsgedrag en de gezondheid van een groep inwoners van Kopenhagen onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat de fietsers die er het meeste tempo in hadden, de hoogste levensverwachting hadden.Om precies te zijn bleek uit het onderzoek dat mannen die fietsen met een hoge intensiteit gemiddeld 5,3 jaar langer leven dan mannen die met een lage intensiteit trappen. Fietsen met medium intensiteit levert voor mannen een verhoogde levensverwachting van gemiddeld 2,9 jaar op.

Voor vrouwen – en dat willen we natuurlijk weten – gelden helaas iets minder rooskleurige cijfers. Desalniettemin gaat ook onze levensverwachting omhoog als we met hoge intensiteit fietsen: met gemiddeld 3,9 jaar maar liefst ten opzichte van vrouwen die fietsen met een lage intensiteit. Vrouwen die er een gemiddelde intensiteit op nahouden hebben een verhoogde levensverwachting van 2,2 jaar.

Wat mensen precies als 'hoge intensiteit' ervaren is heel persoonlijk, zegt hoofdonderzoeker Peter Schnohr van het Bispebjerg Ziekenhuis in Kopenhagen. “We hebben twee jaar geleden een soortgelijk onderzoek gedaan onder voetgangers. Daaruit bleek ook dat de levensverwachting van mensen die wandelden op een tempo dat zij zelf erg intensief vonden, steeg.”

Volwassen mensen wordt aangeraden om voor een gezonde leefstijl iedere dag minstens dertig minuten te bewegen. Schnor denkt dat dit, gezien de resultaten van het onderzoek, misschien wel veranderd moet worden in elke dag dertig minuten intensief bewegen.

Waarom is intensief bewegen nou zoveel beter dan op een rustig tempo wandelen of fietsen? Het is goed voor het hart en voor de bloeddruk: het hart en de bloedvaten, maar ook de longen en de spieren, worden bij intensief bewegen meer getraind, ze moeten harder werken. Mensen die met hoge intensiteit fietsen leven daarom niet alleen langer, ze hebben ook minder kans op hart- en vaatziekten dan de wat luiere fietsers. Ook dat blijkt uit het Deense onderzoek.

Uit Brits onderzoek blijkt dat intervaltrainingen en bijvoorbeeld voetbal een veel beter effect hebben op het functioneren van het hart en de bloedvaten dan langere trainingen met een lage of gemiddelde intensiteit, zoals bijvoorbeeld joggen of rustig fietsen. De onderzoekers raden dan ook aan om in aanvulling op een half uur bewegen per dag ieder geval twee keer in de week dertig minuten intensief te bewegen.

Bron: ScienceNordic

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, fietsen, lopen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

hoe zit het dan met de electrische fietsen ?

Ria van bommel, 09 december 2011

Dat is nog eens een leuk bericht. Ik krijg altijd op mijn kop als ik het tempo erin heb, maar ik heb nu een geldig excus;-). oh j, ik heb hem gelijk even doorgestuurd naar "andere belangstellenden".

Anneke Palsma, 09 december 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?