Fiets ziektes weg

Fiets ziektes weg

Fietsen helpt tegen reuma, depressie, diabetes en hart- en vaatziekten. En het is ook nog eens heel leuk. Genoeg redenen dus om een keer mee te doen met de Leontien Ladies Ride.

Het boek Fietsen als medicijn  van de Fietserbond bestaat al ruim een jaar. Gewone mensen leggen in het boek uit hoe fietsen hen gezonder maakte. En deskundigen leggen in klare taal de medische waarde van het fietsen uit. Met de Ladiesride in Zwolle, Rotterdam en ’s Hertogenbosch in zicht kan het geen kwaad om nog eens te vertellen waarom volgens dit boek fietsen zo gezond is.

Fietsen helpt reuma te beheersen
Reumapatiënten hebben baat bij fietsen. Dat ontdekte onderzoeker Wiebe Patberg tijdens zijn promotieonderzoek naar de invloed van kou, warmte en vocht op reuma. Hij ontdekte dat de luchtvochtigheid - die bij warm weer hoger is dan bij koud weer - de doorslag geeft bij het afnemen of toenemen van de pijnklachten. Patberg begon een experiment en merkte dat veel naar buiten gaan zonder jas tot minder pijnklachten leidt en tot een lagere reumafactor. Fietsen heeft een nog grotere impact. Op de fiets neemt de ventilatie aan de huid toe zodat die droog blijft. Voorwaarde is wel dat je je zo schaars mogelijk kleedt en rustig fietst, zodat je je niet in het zweet trapt.

Fietsen zorgt voor directe vetverbranding
Volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding aan de Vrije Universiteit, zijn mensen die veel fietsen slanker en gezonder. Fietsen stimuleert namelijk direct de vetverbranding. Erg belangrijk, want lichaamsvet kan gezien worden als een levend orgaan dat slechte stoffen produceert en daardoor onder andere de hormoonhuishouding verstoort. Dit kan onder andere een depressief gevoel veroorzaken. Ook kan vet op de verkeerde plekken leiden tot ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Hoelang per dag moet je op de fiets zitten om teveel lichaamsvet tegen te gaan? Volgens Seidell is een half uur per dag fietsen al genoeg om de vetverbranding aan de gang te houden.

Fietsen houdt depressies buiten de deur
Bewegen heeft een sterke effect op stress, angst en depressie. Dat komt omdat tijdens het fietsen blijmakende stoffen zoals endorfinen vrijkomen. 3 Keer in de week een half uur fietsen maakt je een merkbaar gelukkiger mens. De vrolijke fietsende vrouwen op de Leontien Ladies ride zijn daar het levende bewijs zijn. Het voordeel van fietsen boven andere sporten is volgens de Fietsersbond dat je je gewrichten er niet mee belast, zoals dat bijvoorbeeld met hardlopen wel het geval is. Daar komt bij dat fietsen zich uitstekend leent om nieuw terrein te ontdekken en de natuur in te gaan. De continue beweging van het fietsen en een mooie omgeving kunnen zeer ontspannend op de geest werken. 

Fietsen helpt diabetes te voorkomen
Diabetes type 2 is een groeiend probleem veroorzaakt door overwicht en te weinig beweging. Door op tijd te bewegen is het proces van een beginnende diabetes type 2 omkeerbaar. Minder en anders eten helpt natuurlijk ook. Maar bewegen is belangrijker en werkt sneller. Fietsen is dan een leuke en effectieve optie. Het directe effect van een fietstocht is dat er meer glucose uit de bloedbaan in het spierweefsel wordt opgenomen. Daarbij neemt het actieve spierweefsel toe. Na 48 uur is het effect echter weer teniet gedaan. Daarom is regelmatig fietsen ook belangrijk. Op langere termijn verhoogt bewegen de insulinegevoeligheid. Dit is meestal na een week merkbaar. Op de lange termijn helpt fietsen de glucosewaarden in het bloed te reguleren. Beweging bevordert bovendien het herstel van wondjes of andere complicaties waar diabetici last van kunnen krijgen.

Fietsen houdt bloedvaten schoon
Regelmatig fietsen verbetert de samenstelling van het bloed en de stroming ervan.  De pedalen rondtrappen is ook goed voor de flexibiliteit van de bloedvaten en de toestand van de vaatwanden. Door beweging worden afvalstoffen beter afgevoerd en neemt de kans op dichtslibbende vaten af. Om gezonde bloedvaten te behouden is een half uur fietsen per dag voldoende. Als je vaatwanden al zijn aangetast, is het beter elke dag een uur te fietsen. Je komt al snel aan een uur fietstijd per dag door de dagelijkse dingen zoals boodschappen of je kinderen wegbrengen, op de fiets te doen.

TIP - Wil je wel beginnen met fietsen, maar weet je niet hoe? De Fietserbond geeft tips.

Trefwoorden van dit artikel: fietsen, Ladiesride, vetverbranding, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Fietsen is mijn ding en het geeft mij een je krijgt en bouwt een goede conditie op en laten wij ophouden met excuses te gebruiken en kom in beweging tip : Het fietsboek komt in de eerste week van mei uit. check deze site www.guruboeken.nl titel wielrennen. sporten/bewegen doet je goed echt waar! gr v Lilian

Lilian Biserta, 10 mei 2010

ik ben het helemaal eens met dit artikel. ik fiets elke dag naar mijn werk, 25 minuten heen en 25 minuten terug. over een grote brug, en ik voel me hardstikke fit. ik doe ook weer lekker mee in september in den bosch, de 65 kilometer. samen met mijn dochter, we doen elke keer een andere stad.

wilma, 06 mei 2010

Met heel veel plezier geniet ik van mijn elektrische fiets. Toch denk ik dat ik niet zoveel vet verbrandt als ik zou willen. De volgende vraag is of ik ook met mijn fiets de Ladys ride mag mee doen. vr. gr. Dana

Dana Klein Haneveld, 06 mei 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?