Kinderen minder calorieën nodig dan gedacht

Kinderen minder calorieën nodig dan gedacht

Er wordt vaak berekend aan de hand van formules hoeveel energie kinderen van drie/vier jaar in rust verbruiken. Maar deze zijn niet goed. Het energieverbruik wordt namelijk overschat met 8-19%. Als kinderen last hebben van overgewicht dan geven de formules juist een te hoge inschatting aan van wat een kind nodig heeft.

Uit onderzoek blijkt dat sommige formules bij jonge kinderen met overgewicht er zelfs voor kunnen zorgen dat kinderen nog meer overgewicht krijgen. Dit is uit het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar voren gekomen. Je wil dat jonge kinderen geen last krijgen van overgewicht en hier werk je iedere dag weer opnieuw aan. Maar hoe weet je nu hoeveel calorieën een kindje van drie jaar nodig heeft? Er zijn hier formules voor ontwikkeld en aan de hand van de lengte en het gewicht kan berekend worden hoeveel calorieën er nodig zijn bij een normale groei. Als er wordt gesproken over de bestaande formules om het energieverbruik in rust te schatten, dan zijn deze gebaseerd op het gewicht van een kind. Maar het werkelijke energieverbruik hangt volgens onderzoek samen met de hoeveelheid spieren, met de vetvrije massa. Als kinderen te maken hebben met overgewicht dan hebben zij meer vetmassa dan slanke kinderen. De studie komt tot de conclusie dat de formules vooral voor de kleinere en vrij jonge kinderen het energieverbruik te hoog inschatten.

Kinderen en bewegen
De kinderen die meer vrij mochten bewegen hadden op de leeftijd van negen maanden een kleine buikomvang dan wanneer kinderen niet langer vrij mochten bewegen. Uit de studie komt naar voren dat meer tijd vrij maken om vrij te bewegen bijdraagt aan een gezond eetpatroon, zeker voor kinderen van nul tot één jaar.

Tv op de slaapkamer?
Er is in de studie ook gekeken naar het verband tussen het lichaamsgewicht van kinderen van 3-4 jaar oud en de hoeveelheid tv die zij kijken. Maar er is ook gekeken naar hoelang zij slapen, buiten  spelen, een tv op de kamer hebben en hoeveel tv’s er in huis zijn. Er zijn in totaal 759 kinderen die mee hebben gedaan aan het onderzoek en daarbij werd vastgesteld dat een korte slaapduur, meer tijd achter een beeldscherm en een tv in de slaapkamer bij kunnen dragen aan overgewicht. Dit geldt dan wel specifiek voor kinderen van drie tot vier jaar. Het meer of minder buiten spelen had geen invloed op deze leeftijd.

Maar we weten allemaal dat volop bewegen voor kinderen goed is, van jongs af aan moet dit hen al aan worden geleerd zodat zij weten dat bewegen goed is. Pak daarom als ouder vaker de fiets en geef kinderen het goede voorbeeld zodat zij weten dat het belangrijk is lekker veel buiten te zijn en zelf te bewegen. 


Trefwoorden van dit artikel: kinderen, calorieën, bewegen, energie
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?