Oplossing dyslexie

Oplossing dyslexie

Heb jij dyslexie, of je kind misschien? Italiaanse onderzoekers hebben een heel simpele oplossing gevonden: als de letters van woorden een stukje verder uit elkaar gezet worden, dan gaat het lezen een stuk makkelijker en sneller.

Het lezen wordt er een stuk minder frustrerend door: kinderen maken minder fouten als de letters en woorden verder uit elkaar staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Padua.

De wetenschappers daar lieten 54 Italiaanse en 40 Franse kinderen met dyslexie een tekst lezen van 24 korte zinnen. De kinderen kregen twee versies: eentje met de standaard witruimte tussen letters en woorden, en eentje met 2,5 punt extra ruimte tussen de letters én meer wit tussen de regels.

De tekst was natuurlijk in hun eigen taal. Er zaten twee weken tussen het lezen van de eerste en de tweede versie, zodat de kinderen de tekst niet zouden onthouden.

Wat bleek? De leessnelheid nam met maar liefst 20 procent toe als er meer ruimte tussen de letters stond. Dit effect was alleen de zien bij kinderen met dyslexie, niet bij kinderen die gewoon goed konden lezen.

De wetenschappers denken dat deze methode helpt, omdat mensen met dyslexie moeite hebben om letters die dicht bij elkaar staan uit elkaar te houden.

Zo simpel kan een oplossing dus zijn. Wil jij met je dyslectische kind het lezen oefenen? Print dan een makkelijke tekst uit, met extra wit tussen de letters en de regels.

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, lezen, kinderen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Als zoiets helpt duid dat op een visuele oorzaak. Dan helpt wellicht ook het dyslexie lettertype dyslexiefond. Dat soort klachten geeft symptomen als leeshoofdpijn, leesmoeheid, korte concentratie, dansende letters, moeite met klein lettertype(vergroting nodig op school).Die klachten zijn goed op te lossen met de filters van Xlens. www.xlens.nl succes.

Gert Spitzen, 26 februari 2014
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?