Noem groente anders

Noem groente anders

Je kind voldoende groente laten eten blijft voor veel ouders een groot probleem. 'Lust ik niet', roepen ze al, nog voor ze je heerlijke worteltjes geproefd hebben. Nu hebben ze in Amerika een grappige ontdekking gedaan: door die wortels een coole naam te geven, eten kinderen er ineens veel meer van!

We schreven er al eerder over: kinderen zijn niet dol op groente, en wil je het ze toch laten eten, dan zul je trucjes moeten verzinnen. Er is nu een nieuwe truc bijgekomen. Noem de Hollandse winterpeentjes die je hebt klaargemaakt bijvoorbeeld 'lasergun-wortels' en je kinderen eten ze ineens een stuk liever. Het klinkt ongelooflijk en vooral ook doodsimpel, maar het is echt waar.

Wetenschappers aan de Cornell University hebben dit ontdekt. Ze wilden weten of een kleine, simpele verandering, zoals gerechten een leuke naam geven, de groenteconsumptie van kinderen zou veranderen. Daarvoor bekeken ze de eetgewoonten van 147 kinderen tussen de 8 en 11 jaar in New York, die tussen de middag warm aten op school.

In het experiment werden gewone worteltjes omgetoverd tot coole x-ray-wortels (röntgenwortels). De worteltjes werden drie dagen lang toegevoegd aan het lunchmenu, de ene keer met coole naam en de andere keer zonder. Wat bleek? De kinderen aten 66 procent van de x-ray-wortels op, en ze kauwden er maar 32 procent weg als de wortels gewoon 'Menu van de dag' heetten.

De hoogleraar die het onderzoek leidde, Brian Wansink, was opgetogen over de uitkomsten: "Dit resultaat laat zien dat aantrekkelijke namen voor gezonde voeding kinderen stimuleren om deze producten te kiezen en er meer van te eten. Het is effectief en kost weinig tot niets."

Zo simpel kan het zijn. Dus voortaan eten alle kinderen Spongebob-boontjes en raket-sla. Eet smakelijk!

Bron: nu.nl

Foto: Ernst Vinke

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, groente, kinderen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Grappig dat een universiteit hier onderzoek naar heeft gedaan! Mijn moeder paste dit ongeveer 50 jaar geleden al toe om mijn broertjes beter te laten eten. Ze aten bijvoorbeeld indianen- of cowboysoep i.p.v. groentensoep o.i.d. En ook ik heb deze truc weleens toegepast. Vriendelijke groet, Doortje

Doortje van den Nieuwenhuijzen, 03 oktober 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?