Afvallen? Wat je zeker moet weten...

Afvallen? Wat je zeker moet weten...

Wanneer je af wilt vallen is balans het toverwoord. De energie die je verbruikt door bewegen moet namelijk groter zijn dan de energie die je tot je neemt door eten en drinken.

Omdat lichaamsbeweging in de regel moeilijk te meten is, moet vooral naar het consumptiepatroon worden gekeken. Voordeel daarbij is dat het vaak makkelijker is om minder te eten, dan meer te sporten. Vergeet ook niet dat beide hand in hand gaan en dat zonder bewegen, afvallen erg lastig is.

We moeten dus vooral kritisch naar onze voeding kijken. Want hoewel ongeveer 95 procent van de energie uit voedingswaren wordt opgenomen door het lichaam, zijn er factoren die deze opname kunnen beïnvloeden, zoals:

1. Energiewaarde – hoeveel energie bevat de voeding (kilocalorieën).
2. Grote van de portie – hoeveelheid die je eet.
3. Eet frequentie – Hoe vaak je eet per dag.

Energiewaarde
Energiewaarde refereert aan de hoeveelheid energie per gram in de voeding. Voor de meeste mensen ligt, door deze verhoudingen goed te begrijpen en toe te passen, de sleutel tot afvallen.  

Grote van de portie
Je hoeft geen geleerde te zijn om te begrijpen dat de geconsumeerde hoeveelheid voeding een grote rol speelt. Door het verkleinen van de porties, krijg je automatisch minder energie binnen, en dus calorieën. Hoewel dit een effectieve methode is om af te vallen, is het niet de enige. Studies hebben bewezen dat je zelfs kunt afvallen, als je meer eet. Dit kun je bereiken door ‘goede’ voeding te eten. Een effectieve manier om hongeren tegen te gaan en toch gewicht te verliezen.

Eet frequentie
Hoe vaak je op een dag eet heeft natuurlijk grote invloed op het totaal aantal calorieën dat je consumeert, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Bij sommige theorieën gaat men er zelfs vanuit dat het ‘opdelen’ van maaltijden het metabolisme gunstig beïnvloed. Hierdoor zou je namelijk meer en geleidelijker verbranden.

Trefwoorden van dit artikel: lichaamsbeweging, consumptiepatroon, sporten, energie
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik ben 10 jaar lang behoorlijk dik geweest. At niet eens zo veel, maar blijkbaar helemaal verkeerd. Nadat ik regelmaat in mijn leven heb gekregen, ben in het totaal 25 kilo kwijt geraakt. Ik eet 6 maal op een dag en sport regelmatig. Mijn gewicht is prima en ik voel me ook erg goed. (1,58 mtr / 53,5 kg) Frequent eten (wel gezond en niet te veel, natuurlijk) is de manier om een goed gewicht te krijgen. Sport daarbij 2 tot 3 maal in de week dan gaat je conditie ook nog eens vooruit!

Ingrid, 17 mei 2009

ik eet op het moment gewoon drie keer per dag met 1 a 2 tussendoortjes en wandel fiets en heb een stepsbankje gemaakt en val gem. 1 kilo p.w. af gebruik 750 kcal. en verbruik ong. 1500 kcal. per dag en het werkt

Gonnie, 16 februari 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?