Weersta de verleiding

Weersta de verleiding

In een wereld waar je op iedere hoek van de straat fastfood kunt halen, is wilskracht vaak het enige dat tussen jou en een extra onderkin staat. Wanneer jij bij de groep hoort die de verleiding moeilijk kan weerstaan, is er goed nieuws. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat wilskracht, net als andere mentale vaardigheden, is te verbeteren. Hoe? Laat die Big Mac dan liggen en lees snel verder!

Deze vier tactieken helpen je om meer weerstand tegen je driften op te bouwen. Voer ze in de praktijk uit en je zult merken dat die Quattro Frommagio Pizza of reep chocolade binnenkort geen partij zijn voor jouw wilskracht.

Eet kleinere porties, maar vaker

Wat pakt dit aan?
Een niet te controleren honger

Waarom werkt het?
Wanneer je te lang niet eet, daalt je bloedsuiker enorm. Hierdoor krijg je enorme honger, die alle goede bedoelingen naar het tweede plan verwijst. Wanneer je kleine maaltijden om de drie tot vijf uur eet, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor loop je niet het risico op ‘vreetbuien’.

Je bloedsuikerspiegel doet meer dan alleen je hongergevoel bepalen; ze staan direct in verband met je wilskracht. In onderzoeken is aangetoond dat bloedsuikerspiegel zakte als mensen zelfdiscipline moesten tonen. Energiedrankjes zorgden ervoor dat de verloren wilskracht weer terugkwam. Mentale taken, zoals zelfbeheersing en concentratie, hebben dus dezelfde energie nodig als het lichaam. Wilskracht is dus moeilijk op te roepen wanneer je te weinig hebt gegeten. Aangezien energiedranken niet bepaald goed voor je lichaam zijn (veel suiker) is het raadzaam voor alternatieven te gaan. Denk daarbij aan noten en yoghurt of bessen.

Eet met je andere hand

Wat pakt dit aan?
Afleiding

Waarom werkt het?
Een vork oppakken met de hand die je normaal niet hiervoor gebruikt, zorgt ervoor dat je langzamer eet en je meer op de maaltijd focust. Twee zaken die leiden tot gewichtsverlies. Uit onderzoek blijkt nu dat het regelmatig wisselen van ‘eethand’ ook zorgt voor meer wilskracht. Mensen die allerlei activiteiten, zoals tandenpoetsen en computermuis bedienen, steeds met een andere hand uitvoerden, konden een lastige puzzel makkelijker oplossen dan anderen die dit niet deden.

Door namelijk een zeer gewoon handelingspatroon, bijvoorbeeld met rechts je vork pakken, te doorbreken bouw je meer wilskracht op.

Wees realistisch over je wilskracht

Wat pakt dit aan?
Impulsief eten

Waarom werkt het ?
Veel mensen overschatten hun eigen zelfbeheersingsvermogen. In onderzoeken werd aangetoond dat mensen die geen honger hebben, zich niet voor kunnen stellen in een staat van ‘trek’ wel makkelijk toe te geven aan verleiding. Sterker nog: Mensen die het meeste vertrouwen in zichzelf hebben, zijn vaak de eerste die toegeven. De oplossing is hierbij de situaties waarin deze zwakte wordt getest te ontwijken en verder ‘bescheiden’ te zijn over de eigen wilskracht.

Wat betekent dit in de praktijk? Spreek voor een lunch met vrienden af in de sushibar en niet bij de pizzeria. Koop geen grote beker ijs, in de veronderstelling dat deze meer dan een week in de vriezer blijft staan voor hij leeg is. Zelfdiscipline is een hulpmiddel en zo zijn er meer. Breng jezelf dan ook zo min mogelijk in de verleiding.

Don’t worry, be happy!

Wat pakt dit aan?
Emotionele vreetbuien

Waarom werkt het?
Onderzoekers hebben aangetoond dat 75% van de mensen die een vreetbui krijgen, deze ondergaan omdat ze zich slecht voelen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat een positieve levenshouding ertoe bijdraagt dat je niet de hele zak chips leegeet, of een fles wijn binnen een uur opdrinkt. Op mentaal niveau zet deze trend zich voort. In een onderzoek moesten een aantal vrijwilligers radijsjes eten in een kamer vol lekkernijen. Daarna moest de helft een komedie op tv kijken en de anderen een educatief programma. Na afloop ondergingen beide groepen een mentale vaardigheidstest. Wie denk je dat er beter scoorden?

De resultaten tonen aan dat zelfs een kleine positieve prikkeling, ervoor kan zorgen dat je sneller ‘nee’ zegt. Dus trakteer jezelf af en toe op een leuke dvd of koop die mooie laarzen. Bedenk wel dat dit altijd een tijdelijke oplossing is, maar er wel voor zorgt dat je lachend langs de Burger King loopt.

Trefwoorden van dit artikel: motivatie
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hello, ben al 3 maanden bezig met gezond eten en sporten, heb het gevoel dat ik totaaaal niet ben afgevallen, durf ook niet te gaan wegen, want ben bang dat het niks heeft opgeleverd, Ik wil niet opgeven, maar soms heb ik gewoon geen zin meer..

Gina, 14 september 2010

hoi , afvallen is niet moeilijk. moet je wel onder begleiding doen. ik woog 115 klio na 2 x sporten per week ,woog ik na 8 maanden 82 kilo. bij mij is het met een geintje begonnen. elke week wegen ,zie dat je afvalt gaat de rest vanzelf. wel veel cardio doen. en weinig pasta. goetjes honda

honda hoogland, 17 november 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?