Waarom de één wel zijn doel behaalt en de ander niet
Of het nu gaat om vaker sporten, de Alpe D'Huzes beklimmen, afvallen of stoppen met roken. Er zijn een aantal spelregels die je helpen je doel te realiseren.
Blijf stappen nemen
Alleen maar dromen over grootste dingen is leuk, maar brengt je niet dichter bij de doel. Blijf stappen nemen, hoe klein ze ook zijn en wees niet bang om fouten te maken. Een gebakje afslaan op kantoor lijkt geen grootse omslag. Maar 10 geweigerde gebakjes samen vormen een wel een omslag in je snackpatroon.
Durf om hulp te vragen
Vragen om hulp of support is geen zwakte. Een supportgroep kan je door lastige dagen heen helpen door middel van advies, een knuffel of een peptalk. Zo geven supporters van Anneke, die 5 kilo wil afvallen haar flink wat steuntjes in de rug. Juist op momenten wanneer ze zelf baalt van haar langzame vooruitgang. Nog een voordeel van supporters: ze zijn op de hoogte van jouw doel waardoor je bewust of onbewust beter je best gaat doen om stappen te blijven zetten.
Houd vorderingen bij
Een logboek geeft inzicht in je vorderingen. Ook helpt het je gedachten te ordenen als je even vast zit. Soms vergeet je hoeveel je al vooruit bent gegaan. Lees dan terug in je logboek en besef hoe ver je al gekomen bent. Dit kan je een flinke dosis zelfvertrouwen geven.
Maak een to-do-lijst
Een to-do-lijst kan een echte motivator zijn! Het is zo heerlijk om een dikke streep door een taak te halen die af is. Zo’n lijst kan ook helpen gefocust te blijven. Bepaal per week je doel en verdeel dit over de dagen heen. Zo houd je overzicht en boek je iedere dag vooruitgang, hoe klein deze ook mag wezen.
Geef niet op
Één dag schranzen of een training overslaan betekent niet dat alles verloren is. Teleurstellingen, een keer falen of tegenslagen horen bij het leven. Het gaat er om wat jij er mee doet. Het is goed om stil te staan bij struikelblokken of desnoods een pauze in te lassen. Maar pak daarna de draad weer op. Doorgaan of opgeven is het enige verschil tussen je doel wel of niet halen.
Blijf realistisch
Niemand valt binnen 2 maanden 15 kilo af of kan in een recordtijd de Alpe D’Huzes beklimmen. Zorg ervoor dat je doel in balans blijft met de realiteit, je persoonlijkheid, lichaam en privé- of gezinsleven. Leer een balans te vinden tussen stappen vooruit nemen en weten wanneer je rust moet nemen. Wanneer je voelt dat je wilt afhaken, doe je er goed aan actie te ondernemen. Het is even doorzetten, maar je voelt je daarna al snel beter omdat het beloningssysteem in de hersenen geactiveerd wordt. Wie te veel op zijn hals haalt, doet er goed aan een stapje terug te doen. Overbelasting is een valkuil die ervoor zorgt dat je vroeg of laat afhaakt. Wie geen rekening houdt met evenwicht of zich geen tijd gunt om terug te veren bij wat tegenslag zal uiteindelijk (moeten) opgeven.
TIP - Lees ook 8 verborgen redenen om gemotiveerd te blijven
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.