Betrapt! 5 veelgebruikte excuses om de sportschool te mijden

Betrapt! 5 veelgebruikte excuses om de sportschool te mijden

Je hebt als doelstelling gezond afvallen door meer te sporten. Al na twee weken staat de sportschool onderaan je prioriteitenlijst door redenen die op een of andere manier nooit jouw schuld zijn.

“Vanavond sla ik sporten even over, ik heb zo’n lange dag gehad.” Je ploft voor de zoveelste keer op de bank en denkt dat je morgen wel naar de sportschool gaat. Of dat je in het weekend een keer extra gaat. Maar de dag erna ben je ook moe en daar zit je dan. Gefrustreerd voor de tv, terwijl je afvraagt waarom afvallen niet lukt. Zolang je niet eerlijk bent tegen jezelf, zul je op de bank blijven zitten en nooit in je favoriete kleren passen.

Redenen zijn vaak excuses
Hoe komt het toch dat je iedereen in je omgeving tevreden kunt stellen, maar jezelf blijft teleurstellen? Elke dag arriveer je op tijd op werk, doe je boodschappen, run je een heel huishouden, en natuurlijk kun je even op de kinderen van de buren passen. Maar die afspraak met het spinapparaat blijf je verzetten. Natuurlijk bestaan er geldige redenen waarom je niet gaat sporten. Maar zolang deze redenen geen bevalling of een ingrijpende operatie zijn, zijn deze redenen over het algemeen smoezen en excuses. Als de volgende 5 excuses je weghouden van de sportschool, dan is het tijd om jezelf een strenge schop onder je achterste te geven.

Excuus 1: Ik ben te moe
Het kost energie om energie te produceren. Dit klinkt tegenstrijdig maar toch werkt je lichaam zo. Een korte wandeling verhoogt je energieniveau maar liefst twee uur lang. Dat komt omdat wandelen ervoor zorgt dat extra zuurstof door de aderen, hersenen en spieren wordt gepompt. Regelmatig bewegen verbetert de slaapkwaliteit, waardoor je meer energie gedurende de dag hebt. Met deze kennis in je achterhoofd kun je moeheid als excuus niet meer aanvoeren.

Excuus 2: Ik heb geen tijd
Kijk ’s avonds een half uur minder tv en besteed deze tijd aan beweging. In tegenstelling tot bankzitten, zul je met deze tijdsbesteding je spieren versterken, vet verbranden, je cholesterol verlagen en ook de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Voor de diehard tv-fan: neem je favoriete tv-show op en kijk er naar terwijl je op de crosstrainer zit of buikspieroefeningen doet. Neem je sportschoenen mee naar werk en ga tijdens je pauze een half uur wandelen. Er zijn allerlei slimme manieren om tijd te besparen gedurende de dag, die je kunt besteden aan sporten.

Excuus 3: Ik heb geen geld voor een sportschoolabonnement
Om te bewegen hoef je niet per se naar de sportschool te gaan. Hardlopen, workout-dvd’s, thuis krachtoefeningen doen…Er zijn zat andere manieren om aan je dagelijks benodigde hoeveelheid beweging te komen.

Excuus 4: Ik schaam me voor mijn omvang
Naar de sportschool gaan kan lastig zijn wanneer je onzeker bent over je voorkomen. De aanschaf van nieuwe fitnesskleren kan al veel verschil maken. Pak niet te snel een te wijd shirt en een te baggy joggingbroek uit de rekken. Deze laten je groter lijken dan je bent. Besef ook dat iedereen in de sportschool ergens moet beginnen. En dit is jouw startpunt. Bovendien zijn de meeste mensen daar voornamelijk met hun eigen doelen bezig. Als ze toch al aandacht aan je besteden, juichen ze het hoogstwaarschijnlijk alleen maar toe dat je zo’n goede stap hebt gemaakt. Voel je je nog steeds ongemakkelijk? Veel fitnesscentra hebben speciale sportklassen voor mensen met overgewicht. Dit zou een optie kunnen zijn.

Excuus 5: Ik voel me te depressief
Uit onderzoek van de Harvard Universiteit bleek dat na 12 weken van gewichtstraning, bijna 90% van de deelnemende ernstig depressieve ouderen niet langer gediagnosticeerd kon worden als klinisch depressief. De Franse psychiater Daniel Servan-Schreiber beschrijft in zijn boek Uw brein als medicijn dat lichaamsbeweging sterke effecten heeft op stress, angst en depressie. 3 Keer in de week een half uur fietsen, lopen of trainen in de sportschool heeft volgens hem na enkele maanden hetzelfde effect als het gebruik van antidepressiva.

Trefwoorden van dit artikel: motivatie, doel, overgewicht, bewegen, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sportschool is goed, maar ik zwem 2 tot 3xin de week als ik niet zwem een uur lopen niet hardlopen, en de boodschappen op de fiets of een fietstocht, heel simpel,en het kost niet veel, hett is doorzetten en ik denk karakter.probeer het eens het heeft niets met leeftijd te maken

dula roesink, 01 november 2010

Prima artikel. Ik zou die buikspieroefeningen heel graag in bewegende beelden willen zien. Voor mij is het best moeilijk om te begrijpen.

Kuifje, 29 oktober 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?