Eet gezond voor baby

Eet gezond voor baby

Dikke moeders krijgen dikke kinderen, wordt vaak gezegd. Want dikke vrouwen eten teveel en te vet, en het kindje krijgt daardoor in de baarmoeder al te veel en te vet eten. Dit blijkt niet helemaal waar te zijn. Een dikke moeder die gezond eet, krijgt namelijk niet automatisch een dik kind.

Dat schrijft een team van Amerikaanse onderzoekers in The FASEB Journal. De strekking: Een gezond eetpatroon tijdens de zwangerschap is voldoende om een baby met een gezond gewicht te baren.

Een beetje vet eten mag best, want dat heeft de baby nodig. Maar het gewicht van de moeder heeft geen invloed op het gewicht van het kind. Volgens de Amerikaanse onderzoekers heeft het eiwit SIRT1 hier een groot aandeel in.

De wetenschappers denken dat het eiwit het DNA van de foetus 'herschrijft', waardoor de kans op overgewicht gedurende het leven van het kind af- of juist toeneemt. “Overgewicht begint dus in de baarmoeder, maar een vrouw met obesitas brengt niet automatisch een kind met obesitas voort”, zegt onderzoeker Krjersti Aagaard van het Baylor College of Medicine in Houston.

“Een vetrijk voedingspatroon verandert daarentegen processen in het lichaam, waardoor de ontwikkeling van het genetisch materiaal van het kind wordt aangepast. Het eiwit SIRT1 is hier in ieder geval gedeeltelijk verantwoordelijk voor, doordat het de regelaars van het vet- en glucosemetabolisme verandert.”

Aagaard en haar collega's ontdekten dit door drie groepen zwangere apen te bestuderen. Een groep at tijdens de zwangerschap gezond en een groep kreeg juist een vetrijk dieet. Bij de laatste groep werd eerst gedurende enkele jaren overgewicht ontwikkeld, maar tijdens de zwangerschap aten de apen weer gezond.

En wat bleek? De levers van de kinderen van de moeders die veel vet aten tijdens de zwangerschap, vertoonden minder SIRT1. En het gezonde voedingspatroon zorgde voor normale hoeveelheden SIRT1, onafhankelijk van het gewicht van de moeder.

Volgens de wetenschappers is het daarom voor elke vrouw van heel groot belang om tijdens de zwangerschap gezond te eten. En ze hopen dat het met deze onderzoeksresultaten in de toekomst eindelijk mogelijk wordt om de cirkel van overgewicht en obesitas te doorbreken.

Bron: nu.nl

Foto: chesi

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, overgewicht, zwangerschap
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?