6 tips om je doel vol te houden

6 tips om je doel vol te houden

Nee leren zeggen, stoppen met roken of 7 kilo afvallen. Positieve en haalbare doelen. Maar hoe houd je ze vol? Leontien geeft advies.

Een positieve verandering in je leven aanbrengen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je start vol enthousiasme, maar na een aantal weken sluipen hardnekkige gewoontes er in. De gevreesde terugval komt door toch toe te geven aan een zak chips, een sigaret of de televisie in plaats van de sportschool.  Zo ook bij Annemieke van der Bleek (38) die met hulp van Mijn Doel van haar eetbuien af wilt komen. Na een stressvolle periode schoot de sportschool er even bij in. Een goede tip van Annemieke: wees niet te streng voor jezelf. Deze en nog meer steuntjes in de rug om je doel vol te houden.

Steun in de rug 1: Stel één concreet meetbaar doel
Meer bewegen, meer tijd voor je kinderen, promotie op werk en nooit meer een verjaardag vergeten. Een veelgemaakt fout is onhaalbare doelen stellen. Met als gevolg dat je na een paar weken al opgeeft. Om te kunnen volharden, is het belangrijk om één duidelijk doel na te streven. De Amerikaanse psycholoog Edwin Locke van de Universiteit van Maryland ontdekte een halve eeuw geleden al dat vooral concrete, meetbare en haalbare doelen de motivatie en het doorzettingsvermogen van een mens verhogen.

Steun in de rug 2: Zoek naar redenen voor optimisme
Helaas maar waar. Wij mensen onthouden kritiek langer dan een compliment. Ook zijn mensen vaak getraind om te zoeken naar tekenen van terugval. Deze negatieve focus is niet erg bevorderlijk als je in positieve zin wilt veranderen. Wees je hier van bewust en richt je op tekenen van vooruitgang. Welke redenen tot optimisme zijn er? Het beantwoorden van deze vraag leidt tot versterkt optimisme en vertrouwen.

Steun in de rug 3: Wees lief voor jezelf
Veel vrouwen die zich een gezondere levensstijl willen aanmeten, zijn erg streng voor zichzelf. Elke kleine misstap gaat al gepaard met gevoelens van falen, teleurstelling en boosheid. Niet doen! Besef dat het normaal is om een terugval te hebben. Niemand gaat in een rechte lijn omhoog. Alles in het leven gaat namelijk met pieken en dalen. Behandel jezelf na een terugval zoals je een goede vriendin zou behandelen. Wees dus lief voor jezelf, vergeef het jezelf en begin opnieuw.

Steun in de rug 4: Praat met je omgeving over je doel
In je eentje aanmodderen zal nog flink kunnen tegenvallen. Breng de mensen om je heen op de hoogte en vraag ze je te ondersteunen.

Steun in de rug 5: Sta stil bij wat je hebt bereikt
Op momenten dat het tegenzit in een veranderproces kan het helpen om aandachtig stil te staan bij wat je allemaal hebt bereikt, hoe dat gelukt is en tot wat voor voordelen dit alles heeft geleid. Waarschijnlijk zijn er veel meer dingen goed gegaan dan je dacht. Door hierbij stil te staan, zul je weer je zelfvertrouwen, optimisme en focus hervinden.

Steun in de rug 6: Beloon jezelf
Je bent misschien al anderhalve maand gestopt met roken, of hebt in een moeilijke situatie toch ‘nee’ gezegd tegen een collega. Dat verdient een beloning. Koop een mooi boek of verwen jezelf met een dagje sauna. Op die manier houd je jouw doel een stuk langer vol. Het moet immers wel leuk blijven.  

Trefwoorden van dit artikel: doel, volhouden, motivatie, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Behalve als je wordt tegengewerkt.

anoniem, 29 augustus 2013

ja ja het is allemaal waar wat hier staat, ook ik had het even moeilijk (door pijn in mijn knie) dan ga je wat versloffen, maar weer even een schop onder mijn kont en probeer het weer positief te zien! kom op meiden we gaar er weer voor, positief denken we zijn het waard!!!! groetjes carla kooke

carla kooke, 13 april 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?