Stop met emotie-eten

Stop met emotie-eten

Leer jezelf leukere en bovenal meer gezonde alternatieven aan, om emoties het hoofd te bieden.

Problemen verdwijnen helaas niet door het leegeten van een pot nutella. Maar de kick van lekker eten kan emoties als verdriet of boosheid wel even te dempen. Om daarna weer net zo hard toe te slaan. Al deze dingen weet je als emotie-eter allang. Maar iets weten, wil niet zeggen dat je er mee kunt stoppen. Je lichaam is inmiddels gewend snacks te krijgen zodra bijvoorbeeld stress de kop opsteekt.

Patroon ontdekken

De eerste stap naar stoppen met emotie-eten is ontdekken op welke momenten en bij welke emoties jij onnodig gaat snaaien. Noteer de tijden waarop je onnodig eet en hoe je je voor, tijdens en na het eten voelt. Probeer een patroon te ontdekken bij welke emoties en op welke tijdstippen jij onnodig eet. Zodra je weet welke je emoties je weg probeert te eten, kun je een geschikt alternatief kiezen. Leontien heeft een paar gezonde opties voor je op een rijtje gezet.

Alternatief voor eten uit stress en boosheid
Koel af
Verwijder jezelf van de stressvolle situatie en neem tijd om af te koelen. Als je een conflict met iemand hebt, schrijf dan op wat je wilt zeggen tegen diegene.

Haal diep adem

Bij een diepe ademhaling wordt een signaal naar de hersenen gezonden dat die moet ontspannen en kalmeren. Vervolgens sturen de hersenen dit signaal naar je lichaam. Door middel van controle over je ademhaling krijg je meer controle over je leven.

Ga bewegen

Het is een bekende remedie tegen stress. En het zou zelfs helpen je beter om te leren gaan met woede. Dus ga een blokje om, sla een paar tennisballen tegen de muur of doe een paar pushups. Blaas letterlijk stoom af.

Luister naar muziek

Je kent vast wel een paar nummers waar je kalm van wordt. Maak een cd met dit soort muziek en luister er naar op moment dat je het nodig hebt.

Voorkom stress

Kom je bijvoorbeeld elke ochtend in tijdnood door de grote hoeveelheid taken die je in korte tijd moet doen? Maak dan een verandering in je planning, zodat je de dag rustig begint.

Alternatieven voor eten uit verdriet en eenzaamheid
Ga bewegen
Je kunt een slechte bui letterlijk wegsporten. Het is waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt, maar trek zonder na te denken je sportschoenen aan en ga naar buiten. Voordat je het weet, denk je niet meer aan de snacks in de koelkast maar geniet je van de frisse buitenlucht.

Speel met je huisdier

Huisdieren geven je onvoorwaardelijke liefde. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze je emotionele en fysieke gezondheid bevorderen. Heb je geen huisdier? Wordt dan vrijwilliger bij een asiel of kinderboerderij. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Het haalt je uit je isolement en je hebt contact met dieren.

Schrijf een brief naar vrienden of familie

Je kunt jezelf zo afsluiten van de buitenwereld, dat je vergeet dat er mensen zijn die om je geven. Ook al heb je iemand lang niet gesproken, schrijf toch een brief. Je zult versteld staan hoe graag mensen een hand naar je uitsteken.

Word vrijwilliger
Het wordt lastig om slecht over jezelf te denken als je anderen helpt. Daarnaast is het een mooie manier om je wereld te verbreden én je bent weg van je voorraadkastjes.

Alternatieven voor eten uit verveling
Besteed aandacht aan het eten dat je consumeert

Maak voor jezelf de regel dat je geen andere dingen doet tijdens eten. Dus geen chips eten terwijl je achter de computer zit. En geen ijsbak leeglepelen terwijl je tv kijkt.

Ontwikkel een nieuwe hobby

Maak een lijst van alle dingen die je ooit wilde leren. Zoals koken, een nieuwe taal leren of schilderen en zoek uit hoe je kunt beginnen.

Lees
Houd een boek of je favoriete tijdschrift altijd bij de hand en slijt verveeltijd met lezen. Misschien ga je lezen zo leuk vinden, dan je niet eens meer denkt aan snacken.

Speel een spelletje

Bord- of kaartspellen kunnen erg vermakelijk zijn. Sommige duren zelfs uren. Nodig vrienden uit voor een spelletjesavond. Of trek de kinderen bij de tv vandaan en leer ze het plezier van spelletjes. Ben je in je eentje? Probeer dan eens sudoku of een kruiswoordpuzzel.

Spreek af met vrienden of familie
Het vermoeden bestaat dat zoveel mensen verveeld zijn in dit digitale tijdperk, omdat ze echt contact met mensen missen. Via online netwerken kun je eenvoudig een boodschap voor vrienden achterlaten. Maar vergeet niet het belang van een belletje of bij iemand langsgaan.

TIP - Lees ook 5 emoties die aanzetten tot onnodig eten

Trefwoorden van dit artikel: psyche
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heb jij als wens om minder drang te hebben naar eten? Heb jij de behoefte om niét te gaan eten als reactie op emoties? Heb jij de droom om controle te hebben over jouw eetgedrag? Doe dan mee met mijn workshop 'Overheersen emoties jouw eetgedrag? Ontdek de 5 handige tactieken om je eetgedrag onder controle te krijgen' op 12 mei 2016 in Bilthoven. Deze workshop is geschikt voor ieder instapniveau, of je al '1000-en-1 keer tevergeefs een dieetpoging hebt ondernomen’ en de controle over jouw eetgedrag kwijt bent of dat je af en toe (of vaker) teveel eet vanwege onaangename gevoelens. Tijdens deze workshop ga je: - ontdekken wat jouw relatie is tussen jouw emoties en je eetgedrag - leren jouw gevoelens te herkennen, die jou aanzetten tot het voor jou ongewenste eetgedrag - ontdekken welke rollen je jeugd en leven spelen met betrekking tot jouw eetgedrag - inzien hoe ‘situatie-jouw gedachten-gevolgen’ werkt - alternatieven leren, waarmee je jezelf kan troosten zonder eten - in een klein persoonlijk groepje aan de slag, waarin voor iedereen voldoende aandacht is Ook krijg je al deze inzichten in een overzichtelijk naslagwerk mee naar huis. Voor alle details en aanmelding: http://eetbuivrij.nl/workshop

Klaziena Waerts, 04 februari 2016

In mijn praktijk voor hypnose en emotierelease heb ik regelmatig clienten met veel overgewicht, die werkelijk alles al hebben geprobeerd. Hypnose en het releasen van emoties is een geweldige combinatie. Vaak komt "het goede gevoel na eten" vanuit een gebeurtenis uit de kindertijd, wat overigens niet altijd beloning na pijn hieft te zijn. D.m.v. Contact met het onderbewustzijn komen we snel tot de kern van het probleem....interesse...www.hypnosebrabant.nl

H. Borneman, 22 mei 2014

Ik ben een emotie-eter vanuit de emotie eenzaamheid. Mijn vriend zie ik ieder weekend, maar begin hem al te missen op de zondagavond voordat hij vertrekt. Wanneer ik dan 's avonds alleen naar bed ga, pak ik uit automatisme snoepgoed of iets hartigs om dat gevoel kwijt raken, Uiteraard is dat gemis er dan nog steeds. Ik val ook veel later in slaap, want lukt mij niet in slaap te komen en dan komen die vreetbuien. Eigenlijk een goed teken dat ik zoveel van iemand houd, maar ik wil die vicieuze cirkel doorbreken.

Angela R.J. van der Walle, 19 maart 2013

Hartcoherentie kan ook helpen om emotioneel eten onder controle te krijgen. Door evenwicht in je autonome zenuwstelsel te krijgen kun je er voor zorgen dat je "slim en verstandig" kunt blijven denken. Stress en angst kunnen er voor zorgen dat je in een "vecht en vluchtmodus" schiet en je vanuit je emotie reageert. Meer hierover op: http://www.stress-hartcoherentie.nl/hartcoherentie/stop-emotioneel-eten/

Petra Metz, 06 december 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?