Goudbruine huid door juiste groenten en fruit

Goudbruine huid door juiste groenten en fruit

Je wilt af van je witte winterlijf. Maar bakken in de zon doet je huid geen goed. Gelukkig bestaat er een alternatief: het eten van de juiste groenten en fruit. Het resultaat? Een gezonde goudbruine teint.

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat caroteen in groenten en fruit onze huid een aantrekkelijke ‘gouden’ kleur geeft. Het zou gaan om een ‘vijf-maal-daags’ dieet van groente zoals hete pepers, wortelen en spinazie en oranje fruit als cantaloupe meloenen, abrikozen en grapefruits.

Organische pigmenten
Een perfect huidskleurtje wordt mede mogelijk gemaakt door natuurlijke chemicaliën: carotenoïden. Dit is een groep met zo’n 600 verschillende organische pigmenten. Veel van deze pigmenten komen in planten voor. Onderzoekers van de universiteit van Bristol besloten te achterhalen in welke soorten groenten en fruit het pigment te vinden was. Proefpersonen werden in een experiment op dieet gezet. Onderzoeksresultaten toonden aan dat hun huid al binnen een maand van kleur veranderde.

Fruitbruin” aantrekkelijker
In een experiment moesten vrijwilligers foto’s beoordelen van de proefpersonen die het dieet hadden gevolgd en mensen die gebruind waren door de zon. Mensen hebben namelijk twee pigmenten die de geelheid van huid bepalen: melanine en carotenoïden. Dat eerste wordt geassocieerd met de blootstelling aan UV-licht, dat laatste met bepaalde fruitsoorten en groenten. Volgens hoofdonderzoeker Ian Stephan viel de goudgebruinde huid door groente en fruit bij alle vrijwilligers overduidelijk het meest in de smaak.

Gezond én aantrekkelijk
Het onderzoek zal waarschijnlijk gebruikt worden in diverse campagnes die mensen moeten stimuleren om meer groente en fruit te eten. Deze campagnes richten zich nu nog op de lange-termijngevolgen van het eten van groente en fruit, maar kunnen dankzij dit onderzoek nu ook schoonheidsidealen op korte termijn benadrukken. 

Trefwoorden van dit artikel: uiterlijk
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Betreft:Britse wetenschappers hebben ontdekt dat caroteen in groenten en fruit onze huid een aantrekkelijke ‘gouden’ kleur geeft. Het zou gaan om een ‘vijf-maal-daags’ dieet van groente zoals hete pepers, wortelen en spinazie en oranje fruit als cantaloupe meloenen, abrikozen en grapefruits. ***Met grapefruits zou ik voorzichtig zijn voor mensen die medicijnen gebruiken, dit lijkt mij beter om erbij te vermelden. Bedankt. een lezeres

Mena, 30 mei 2019

Het is al heel lang bekend dat je van voeding waar caroteen in zit een 'gouden' huidskleur krijgt. Er zijn zelfs ooit caroteenpillen op de markt gebracht om zogenaamd op een natuurlijke manier bruin, zeg maar oranje, te worden. Diezelfde pillen zijn ook vrij snel weer uit de markt gehaald door de schade die zij veroorzaakten. Want.... Caroteen zet zich in je lijf om in vitamine A. Klinkt heel gezond maar teveel van het spultje kan erg schadelijk zijn. Blijf dus vooral al die gezonde dingen eten maar met mate.

Ina Hekkert, 08 juni 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?