Dans je gelukkig en gezond

Dans je gelukkig en gezond

Kan geen sport je tot de dagelijkse benodigde dosis beweging aanzetten? Dan is dansen je laatste hoop. Leuke bijkomstigheid, het maakt je gelukkig, stressvrij, de zin in een vrijpartij neemt toe en je botten worden er sterk van.

Je weet heus wel dat bewegen gezond is. Maar fietsen, zwemmen en hardlopen vind je saai. En aan een balsport moet je niet denken. Dan maar intensief zappen voor de tv. Niet doen, er is nog hoop. Niemand kan aanstekelijke muziek weerstaan. Je heupen gaan vanzelf mee op het ritme en ziedaar, je beweegt. Dus trek snel je dansschoenen aan. Want dansen is niet alleen heel gezond, je wordt er ook nog gelukkig van.

Gelukkig
Tijdens het dansen komt het gelukshormoon endorfine vrij, waardoor je je automatisch beter voelt. Iemand die minstens eenmaal per week danst, heeft een grotere kans op een gelukkig en evenwichtig leven.  Uit onderzoek van psychologe Cynthia Quiroga Murcia van de universiteit van Frankfurt blijkt dat dansen ook stressverlagend werkt doordat het stresshormoon cortisol afneemt. Hier speelt vooral de muziek een grote rol in.

Romantiek
Dansen is een leuke manier om nieuw leven in je relatie te blazen. Uit onderzoek van Murcia blijkt namelijk ook dat de zin in seks toeneemt door de aanrakingen tijdens het dansen. Dansers blijken sneller, vaker en bevredigender aan hun seksuele trekken komen.  Vooral de tango verhoogt de zin in een vrijpartij. Heb je nog geen relatie? Ga dan snel naar de dansvloer, want dansers vinden sneller een vaste partner.

Kilometers afleggen
Vind je dansen leuk, maar ga je omwille van calorieverbranding fietsen of zwemmen. Dan kun je met gerust hart terug naar de dansvloer. Onderzoek van de Amerikaanse Mayo-kliniek toont aan dat een beetje danser evenveel calorieën verbrandt als iemand die even lang wandelt, zwemt of fietst. Een avondje dansen is dus een aangename manier om al die extra energie kwijt te raken. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat squaredansers op een avond ongeveer 8 kilometer afleggen. Schotse volksdansers leggen bijna 20 kilometer af.

Sterke botten
Voor ouderen is dansen een goede aanrader om de botten sterk te houden. De zijdelingse bewegingen die je maakt bij een dans versterken botten die je gewicht dragen. Ouderen die regelmatig dansen, hebben minder last van osteoporose.

Gezond hart
Dansen is volgens Brits anatoom-patholoog Vincent Forte voor ongetrainde mensen gezonder dan aerobics of joggen. Anaërobe oefeningen (bij bijvoorbeeld aerobics) vragen erg veel van het hart en de bloedsomloop. Het voordeel bij dansen is dat je nooit te hard kan gaan. Natuurlijk ga je zweten en verhoogt je polsslag, maar tegelijk rek je letterlijk je hart en je longen, met als gevolg dat je bloeddruk daalt, je circulatie verbetert en je hart minder hard moet werken. Ook je spiertonus wordt er beter van, vooral omwille van de gevarieerde niet-monotone bewegingen. Je loopt dus niet het risico op overbelastingsklachten. Spierverrekkingen zijn al helemaal uitgesloten. 

Door de redactie van dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: bewegen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik wil op dit Artikel eens reageren Dansen is natuurlijk altijd goed alles wat met Bewegen te maken heeft is goed Zelf zit ik al 54 jaar in het Stijldansen en altijd nog wel een paar keer in de week Ik hen ook al lang Vrijwilger bij Gehandicapten die mensen hebben het minder getroffen Ik denk ondanks dat ik in mijn Leven veel aan Bewegen heb gedaan toch wel wat Geluk heb gehad Dongen

Joop Nuijten, 12 september 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?