Yoga bijna net zo inspannend als ‘gewone’ sporten

Yoga bijna net zo inspannend als ‘gewone’ sporten

Yoga is meer dan alleen diep ademen, ontspannen en lenig worden. Nieuw onderzoek toont aan dat de energie-uitgave bij yoga vergelijkbaar is met sporten als fietsen of wandelen.

De studie werd gedaan in India en is gepubliceerd in het Publicatieblad van Oxford Evidence-based complementaire en alternatieve geneeskunde. Bij 20 mannelijke yoga-instructeurs werd de energie-uitgave, de trainingsintensiteit en verandering in ademhaling kritisch geobserveerd tijdens een volledige yoga-sessie en tijdens ‘gewone’ fysieke inspanningen zoals wandelen en fietsen.

Economisch ademhalen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de energie-uitgave bij een gemiddelde yogasessie maar 26% minder is dan bij wandelen. Bij fietsen is dit respectievelijk 39%. Dit is opvallend omdat yogaoefeningen over het algemeen van een lage intensiteit zijn. De onderzoekers stellen dat de fysieke prestatieverbetering onder meer mogelijk is als gevolg van de goede economische manier van ademhalen tijdens yoga.

Nog meer voordelen

Yoga heeft overigens nog veel meer voordelen dan het recente onderzoek aantoont. Een aantal voordelen op een rijtje:

- Yoga verbetert op lange termijn de diepte van de ademhaling, wat belangrijk is voor veel belangrijke processen in je lichaam
- Yoga verbetert je fysieke prestaties, lenigheid en geestelijke gezondheid
- Ziektes die gerelateerd zijn aan een ongezonde levensstijl zoals overgewicht, hoge bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel kunnen verminderd worden door yoga interventie
- Yoga verbetert je stofwisseling

- Yogaoefeningen helpen bij de behandeling van diabetes en astma

Bestel je eigen yogamat in onze webshop!

Trefwoorden van dit artikel: bewegen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?