Meer bewegen vermindert kans op borstkanker

Meer bewegen vermindert kans op borstkanker

Per jaar komen er 12.500 nieuwe borstkankerpati├źnten bij en slechts bij 5% daarvan is erfelijkheid de belangrijkste oorzaak. Een levenswijze die de kans op borstkanker uitsluit, bestaat helaas niet. Maar door je leefgewoonten aan te passen, kun je wel de kans op borstkanker te verminderen.

Oktober is borstkankermaand, maar eigenlijk wordt het hele jaar door veel aandacht aan deze ziekte besteedt. Zo spaart de Leontien Foundation het hele jaar door voor Pink Ribbon, een organisatie die aandacht voor borstkanker vraagt. Waarom is dit eigenlijk? Borstkanker is bij vrouwen, zowel jong als oud, de meest voorkomende vorm van kanker. De kans dat een vrouw ooit in haar leven borstkanker krijgt is één op de acht. Iedereen krijgt dus wel een keer te maken met deze ingrijpende ziekte, als niet zelf, dan wel iemand in de naaste omgeving. Het grootste aantal gevallen van borstkanker komt voor in de leeftijdscategorie van 45 tot 75 jaar.

Leefgewoonten
Op bepaalde risicofactoren valt weinig invloed uit te oefenen. Zoals erfelijkheid, een vroege leeftijd van de eerste menstruatie of het hebben van geen of weinig kinderen. Maar je leefgewoonten heb je zelf in de hand. Met een aanpassing van leefgewoonten kan het risico op het krijgen van borstkanker worden verminderd. Op basis van wetenschappelijk onderzoek verwacht men dat 1000 tot 1500 gevallen van borstkanker zouden kunnen worden voorkomen, als iedereen voldoende zou bewegen.

Time to move!
We weten allemaal dat beweging goed voor je is. En hoe eerder je met bewegen begint, hoe beter het is. Ook op jongere leeftijd bewegen, verkleint het risico op borstkanker na de overgang. Dit heeft te maken met de hormoonhuishouding in ons lichaam. Een actieve leefstijl verlaagt mogelijk het gehalte aan vrouwelijke geslachtshormonen en vermindert daarmee de kans op borstkanker. Vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, hebben 20 tot 40 procent minder kans op het krijgen van borstkanker. Ook voor (ex)borstkankerpatiënten is het goed om in beweging te zijn. Je gaat je er beter door voelen en je kunt zo je herstel positief beïnvloeden.

Bewegen is niet moeilijk

40% van de Nederlandse vrouwen beweegt onvoldoende, terwijl extra bewegen makkelijker is dan je denkt. Een actieve levenstijl hoeft helemaal niet alleen uit sport te bestaan, alleen al met ‘stevig’ huishoudelijk werk of tuinieren kun je de hoeveelheid beweging tijdens je dag uitbreiden. Meer beweging inpassen in je dag is makkelijker dan je denkt. Soms moet je gewoon wat creatiever zijn om aan je dagelijkse hoeveelheid beweging te komen.

Aanbevolen norm
Wat je leeftijd ook is, het is nooit te laat om met bewegen te beginnen.  Wat een gezonde hoeveelheid beweging per dag is, is niet duidelijk en onderwerp van verder wetenschappelijk onderzoek. Daarom wordt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen aangehouden. Deze norm verschilt per leeftijdsgroep en is vastgesteld op minimaal 5 dagen in de week 30 minuten per dag matig intensief bewegen.

Trefwoorden van dit artikel: bewegen, borstkanker, leefgewoonten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik heb veel te veel gelopen en bewegen toen ik borstkanker heb gekregen, en ik was 54 kg maar andersom na krijgen borstkanker heb ik aangekomen bij 40 kg door hormoontherapie dat betekent er geen relatie tussen bewegen en kans op borstkanker aldus mijn ervaring over mijn borstkanker

Enam, 07 januari 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?