Overtraining: herken de symptomen

Overtraining: herken de symptomen

Niet alleen professionele sporters kunnen overtraind raken. Ook de amateur krijgt er mee te maken…Verminderen je prestaties, ben je snel vermoeid en heb je geen zin meer in training? Dan is het oppassen geblazen.

Iedere sporter is wel eens paar dagen oververmoeid na een zware inspanning. Dit noemen ze overreaching. Meestal kun je er na een week rust weer tegenaan. Maar negeer je de signalen van je lichaam, dan kan overreaching overgaan in overtraining. En het herstel daarvan kan zo een paar maanden in beslag nemen. Leer daarom de signalen herkennen zodat je op tijd een stapje terug kunt zetten.

Hersteltijd
Overtraining kan meerder oorzaken hebben. Maar het begint altijd met een tekort aan rust. Na een training heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen van de inspanning. Tijdens deze rust gaat je lichaam op zoek naar een nieuw evenwicht en vindt herstel plaats. Als je goed traint herstelt je lichaam meer dan eigenlijk nodig is. Dit is supercompensatie. Hierdoor word je steeds beter en sterker. Rust is dus essentieel om vooruitgang te boeken.

Maar krijgt je lichaam niet genoeg rust en ga je te snel weer trainen, dan zal het herstel langer duren. Doe je dit keer op keer, dan bouw je steeds meer vermoeidheid op en raakt je hormoonsysteem in de war. Dit leid tot overtraining. Vaak is overtraining niet alleen het gevolg van te weinig rust en te hard trainen, maar een combinatie van verschillende factoren. Zo kan je weerstand verminderen door bijvoorbeeld stress, privéproblemen, tentamens of een groeispurt bij jongeren. Als je dan ook nog een beetje ziek bent (bijvoorbeeld een simpele verkoudheid), pittige trainingen verricht en te weinig rust neemt, raakt het lichaam helemaal uit balans.

Symptomen

Overtraining kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Verminderd prestatievermogen
  • Rusteloos/hyperactief
  • Afgenomen competitiedrang
  • Geen zin om te sporten
  • Snel vermoeid
  • Concentratieproblemen
  • Verhoogde hartslag
  • Langzamer herstel van hartslag en bloeddruk na inspanning
  • Spierstijfheid
  • Gewichtsverlies
  • Minder eetlust
  • Grotere kans op infecties of ziektes
Let op voor schijnherstel
Houden bovenstaande symptomen te lang aan, dan raakt het lichaam steeds meer vermoeid en ontstaat een soort algemene staat van uitputting. Je raakt steeds vermoeider, slaapt langer en de verhoogde rustpols wordt weer lager. Dit is een gevaarlijke periode, ook wel de parasympathische fase genoemd. Het lijkt of je herstelt doordat je veel slaapt en je polsslag normaliseert, terwijl de overtraindheid eigenlijk verergert. Als je dan weer gaat trainen kom je van de regen in de drup.

Het is dus zaak je lichaam goed in de gaten te houden. Want herstellen van overtraining kan soms weken tot maanden duren. Veel huisartsen zijn niet bekend met de symptomen van overtraining. Daarom kun je bij vermoedens van overtraining het beste advies inwinnen bij een sportarts. Hij of zij kan een diagnose stellen en/of je helpen bij je herstel.

Voorkomen
Laat het echter niet zo ver komen. Herstellen van overtraining is geen pretje en een langdurig proces. Probeer overtraining te voorkomen door een uitgebalanceerd trainingsschema te volgen. Meet ook regelmatig je hartslag in rust. Een verhoogde hartslag duidt vaak op verschijnselen van overtraining. Doe een stapje terug in trainingsintensiteit als je te maken hebt met veel stress en/of persoonlijke problemen. Tevens kan het bijhouden van een trainingsdagboek overtraining voorkomen. Je logboek komt trouwens ook van pas bij de sportarts of fysiotherapeut. Hij of zij kan via je logboek kijken wat er eventueel verkeerd gaat in je trainingsschema.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Herstel bij overbelasting middels een foamroller. De foamroller zorgt voor een sneller herstel van de spieren en is daarom erg geliefd bij atleten en topvoetballers. Voor meer informatie kan je gaan naar www.foamrollerskopen.nl

FoamRollers, 22 juli 2017

Men kan ook oververmoeid geraken door te veel te werken,of zware arbeid te doen die men niet gewoon is. De herstel tijd kan soms weken duren,en zeker als men al een beetje ouder is. Daarom is het best veel water te drinken en vitaminen te nemen. B12 of Bion 3. Helpt dit niet,dan gaat men best bij een arts om raad.

maurice goeman, 16 september 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?