De meest voorkomende hardloopblessures

De meest voorkomende hardloopblessures

Hardlopen is één van de meest blessuregevoelige sporten. Dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat je lichaam bij elke stap twee tot drie keer je lichaamsgewicht moet opvangen. Doe je dit op onjuiste wijze, dan kan dit leiden tot blessureleed. Welke blessures komen het meest voor?

1: Knie
23 % van de hardloopblessures zit rond de knie. Heb je pijn rondom de knieschijf? Dan is er waarschijnlijk sprake van het zogeheten ’patellofemorale pijnsyndroom’. Deze knieblessure ontstaat geleidelijk. Pijn net onder de knieschijf wijst op een springersknie (jumpersknee of apexitis patellae). Bij deze blessure is de kniepees overbelast. Bij een lopersknie heb je last van de buitenkant van je knie. Het is een overbelasting van de peesplaat aan de buitenzijde van je bovenbeen.

2: Hiel
14 % van de hardloopblessures raakt de hiel. De achillespees verbindt de kuitspier met de hiel. Een ontstoken achillespees veroorzaakt pijn boven je hiel.

3: Scheenbeen
10 % van de hardloopblessures treft het scheenbeen. Scheenbeenpijn of shin-splint komt door overbelasting van het onderbeen. Aan het begin en na inspanning van het hardlopen voel je pijn aan de binnenkant van het scheenbeen. De pijn verdwijnt vaak tijdens het hardlopen, maar komt daarna terug.

4: Voet
6 % van de hardloopblessures zit onder de voeten. Wie last heeft van pijn onder het hielbeen heeft waarschijnlijk te maken met een ontstoken peesblad, de fascia plantaris. Deze pees loopt onder je voet en verbindt de bal van je voet met je hielbeen.

TIP - Lees ook Voorkom blessures met hardlopen

Trefwoorden van dit artikel: hardlopen, blessures, blessure, hardloopblessure
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?