Sporten bij onweer

Sporten bij onweer

Dat waren een paar dagen met veel donder en bliksem! Het kan zijn dat je net aan het hardlopen of fietsen was toen zo’n bui losbrak. Wat moet je dan eigenlijk doen om het noodweer veilig te doorstaan?

Sportvelden zijn niet veilig tijdens onweer. Barst de bui los, ga dan meteen van het veld af en wacht tot het noodweer voorbij is. Ben je op de fiets, op een motor of scooter of te paard onderweg, stap dan ogenblikkelijk af. Daarmee maak je jezelf kleiner en dus een minder groot mikpunt voor blikseminslag. Ruiters kunnen het beste een eindje van hun paard vandaan gaan staan, om dezelfde reden.

Met de ‘tien seconden-regel’ kun je inschatten hoe ver het onweer nog bij je vandaan is. Als er minder dan tien seconden voorbij gaan tussen de flits en de donder, dan is het onweer echt dichtbij en dus gevaarlijk. Is de tijd tussen de bliksem en de donder minder dan drie seconden, dan bevindt het onweer zich zo goed als recht boven je.

Tijdens een onweersbui kun je het beste schuilen in een gebouw, zoals de kantine of de kleedkamers. Een carport of een afdak bieden niet voldoende bescherming, die kun je dus beter niet als schuilplaats gebruiken. Op golfterreinen staan vaak speciale schuilhutjes. Let wel op of er een bliksemafleider aanwezig is; alleen dan is het hutje een goede schuilplaats. Ook een volledig metalen auto is een goede schuilplaats, want die vormt door zijn constructie een ‘Kooi van Faraday’. Verlaat je schuilplaats niet eerder dan wanneer er meer dan tien seconden tussen de bliksem en de donder zit.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat er geen schuilplaats in de buurt is als er een onweersbui losbarst. Wat doe je dan? Blijf in ieder geval uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, torens, hoogspanningsmasten, open water en speeltoestellen. Blijf op minimaal drie meter afstand van hekken of afrasteringen. Leg eventuele sportattributen als hockeysticks, golfstokken of fietsen op de grond. Ga niet op het hoogste punt van de omgeving staan en steek zeker geen paraplu op. Zo voorkom je dat je in de buurt bent van objecten die bliksem aantrekken.

In een groep loop je meer risico op blikseminslag dan als je alleen bent. Ben je toch met een groep onderweg, zorg er dan voor dat je minimaal drie meter uit elkaar staat bij een onweersbui. Maak jezelf zo klein mogelijk: ga op je hurken zitten, sla je armen om je knieën en hou je hoofd zo laag mogelijk. Hurk het liefst in een greppel of een kuil. Ga nooit plat op de grond liggen, want daarmee ben je wel laag, maar is je oppervlakte erg groot.

Check altijd voor je buiten gaat sporten de weersvoorspellingen en buienradar. Zo kun je veel ellende voorkomen.

Bron: SheSports

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten, onweer
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Goed en duidelijk advies, mis nog 1 hoofdpunt (als Kanöër), doe je aan watersport, zorg dat je onmiddelijk van of uit het water komt, ook als het onweer iets verderop waarneembaar is

Olaf Heijne, 24 augustus 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?