Sporter slaapt beter

Sporter slaapt beter

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar lekker bewegen helpt je om goed te slapen. Mensen die iedere week minstens twee en een half uur sporten, slapen beter en zijn overdag alerter dan mensen die dat niet doen.

Dat blijkt uit onderzoeken van de Oregon State University. De wetenschappers keken naar het slaap- en sportgedrag van ruim 2600 mannen en vrouwen tussen de 18 en 85 jaar. Daaruit bleek dat wekelijks twee en een half uur sporten de slaapkwaliteit van deze mensen met maar liefst 65 procent verbeterde. En ook overdag functioneren deze mensen beter: ze zijn een stuk alerter.

Het onderzoek bevestigt weer eens hoe belangrijk bewegen voor ons lichaam is. En niet alleen voor het hart en de vaten, maar dus ook voor de nachtrust. Sterker: sporten lijkt een beter slaapmiddel dan slaappillen. Een bijkomstige conclusie uit het onderzoek is dat bij twee en een half uur sporten per week de kans op nachtelijke beenkrampen afneemt met 68 procent en de concentratie overdag toeneemt met 45 procent.

Als je moe bent, heb je misschien niet zoveel zin om te gaan sporten en sla je makkelijk een training over. Toch blijkt dus dat het beter is om jezelf even over je vermoeidheid heen te zetten: voor je gezondheid en je slaap op langere termijn in dat beter.

Pas wel op met 's avonds sporten: als je heel fanatiek beweegt vlak voor je gaat slapen, kan het zijn dat je hartslag nog hoog is als je in bed ligt en dan slaap je moeilijker in. Neem even een half uurtje de tijd om je lichaam te laten afkoelen, met een kopje thee op de bank bijvoorbeeld.

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten, slapen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?