Stoppen met roken

Stoppen met roken

Ben je als goed voornemen voor 2012 gestopt met roken? Dan was de eerste week vast nog wel te doen, op vastberadenheid en wilskracht. Maar vanaf nu wordt het moeilijk. Je komt vast in de verleiding en je stuit ook zeker op zwakke momenten. Vijf tips om toch van de peuken af te blijven.

De eerste week met ontwenningsverschijnselen trok je waarschijnlijk nog wel. Prikkelbaarheid, slapeloosheid, vermoeidheid, extra veel zin in eten: je kon ertegen, want je wist waarom je gestopt was. Maar als die ontwenningsverschijnselen langer aanhouden, wordt het steeds moeilijker om sterk te zijn en geen sigaret op te steken. Wat te doen om toch vol te houden?

1. Weg met asbakken

Zorg ervoor dat je niet steeds aan roken denkt. Haal dus alles wat je daaraan doet denken uit je omgeving weg: sigaretten natuurlijk, maar ook asbakken en aanstekers. Je hebt ze toch niet meer nodig, dus waarom zou je ze houden? Gooi ook vooral dat ene half opgerookte pakje dat je onderin de la hebt gestopt voor 'je weet maar nooit' weg. Want je weet inderdaad maar nooit: je hebt er zomaar weer eentje opgestoken. De drempel om naar de kiosk te lopen voor een pakje is vele malen hoger dan om de la open te trekken.

2. Zoek steun

Vertel iedereen in je omgeving dat je gestopt bent met roken. Je vrienden en familie kunnen je niet alleen steunen op moeilijke momenten, ze kunnen je ook vermanend toespreken als je toch in verleiding komt doordat je bijvoorbeeld een sigaret aangeboden krijgt. En wie weet, is er nog wel iemand in je omgeving die ook wil stoppen. Samen sta je sterk: af en toe bij elkaar klagen lucht op. En samen stoppen met roken stimuleert ook nog eens enorm om echt van de peuken af te blijven.

3. Beloon jezelf

Als je jezelf af en toe beloont, hou je het stoppen beter vol. Beloon jezelf bijvoorbeeld na elke week die je gestopt bent. Ben je bang om aan te komen, trakteer jezelf dan op een avondje sauna, een leuke film of nieuwe schoenen. Een beloning hoeft immers niet altijd eetbaar te zijn. En we hoeven jou natuurlijk niet te vertellen hoeveel leuke dingen je kunt doen van het geld dat je uitspaart door geen sigaretten te kopen.

4. Zoek afleiding

Er komt altijd een moment dat je het echt even niet meer ziet zitten en je nog naar maar één ding verlangt: een sigaret. Is dat moment aangebroken, zoek dan afleiding. Probeer alles in het werk te stellen om je gedachten van roken af te brengen. Maak een wandelingetje, ga klusjes in huis doen, poets je tanden of neem een kauwgompje. Je weet zelf vast wel wat moeilijke momenten voor jou kunnen zijn. Bedenk dus van tevoren wat je op die momenten gaat doen. Dan heb je geen excuus voor jezelf om toch naar een sigaret te grijpen.

5. Verander je gewoontes

Bijna alle rokers hebben vaste gewoontes, gewoontes waarbij een sigaret horen: een peukje na het eten, een sigaret tijdens een glas wijn, even roken als je met collega's buiten pauzeert. Je kunt deze gewoontes alleen loslaten door nieuwe rituelen in te voeren. Maak bijvoorbeeld een wandelingetje na het eten, neem wat nootjes bij een glas wijn of steek een stukje kauwgom in je mond als je met collega's buiten pauzeert. Na verloop van tijd zul je merken dat je het roken ook niet meer automatisch aan die bezigheden koppelt.

Heel veel succes en zet 'm op!

Bron: Libelle

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, roken, afkicken
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?