Platvoet door hakken

Platvoet door hakken

Ze zijn zo mooi, pumps of laarzen met hoge hakken. Dat ze niet heel goed zijn voor je voeten, had je zelf natuurlijk al wel kunnen raden. Nu is dat ook uit onderzoek gebleken: van hoge hakken krijg je platvoeten. Maar er is goed nieuws: de oplossing is nabij!

Dat blijkt allemaal uit een onderzoek van de Britse University of East Anglia. Hoe meer en vaker vrouwen op hoge hakken lopen, hoe groter de kans is dat ze platvoeten krijgen. Dat is dus ook de belangrijkste reden waarom vrouwen daar veel vaker last van hebben dan mannen. Maar gooi niet meteen als je hakken in de prullenbak! Want er is hoop voor hakkenliefhebsters.

Hoge hakken bieden niet voldoende ondersteuning aan de voeten, waardoor de pezen zwakker worden. Dit slapper worden is de schuld van proteïnes die van nature al in het lichaam voorkomen, ontdekten de onderzoekers. De voetboog zakt in bij slappere pezen en dat leidt dus tot platvoeten, die pijn doen en waarmee je moeilijker kunt lopen.

Nu de Britse wetenschappers weten dat de kwaal feitelijk te wijten is aan een bepaald soort proteïnes, kunnen ze een geneesmiddel ontwikkelen die de strijd daarmee aangaat en zo dus slappe pezen én platvoeten voorkomen.

Vooral bij lang staan op hoge hakken is de kans op het ontwikkelen van platvoeten groot. Maar dat is niet het enige probleem van hakkendraagsters: ook klachten aan heupen, knieën, dijproblemen, artrose, hamertenen, rugproblemen en eelt of knobbels op de voet zouden veroorzaakt worden door het dragen van hakken.

Hoewel de ontdekking een doorbraak is, verwachten de onderzoekers dat het zeker nog tien jaar duurt voor het geneesmiddel beschikbaar zal zijn. Nu kunnen platvoeten alleen behandeld worden met hulpmiddelen of een operatie. Dus, hakkenfans: af en toe toch die hakken een dagje uit en probeer niet te lang te staan als je je favoriete pumps aan hebt.

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, beauty en uiterlijk, voeten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik heb juist het gevoel dat ik met sleehakken en stevige hakken met plateu (plateu lijkt m'n voet te corrigeren omdat m'n voet niet de kans krijgt om plat de grond aan te raken) minder plat loop (alhoewel dan waarscnijik wel naar binnen loop zie je het niet) maar met platte schoenen dan zie je juist dat m'n schoenen aan 1 kant sneller slijten en dat ik plat/scheef loop.

Sabriena , 02 november 2016
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?